kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sevgili olma vaadiyle mobil dolandırıcılık

Murat SAVAŞ SABAH
02.04.2009
Emniyet uyarıyor: Bulgaristan'dan arayan dolandırıcılar, Türk erkeklerinden buraya gelip birlikte yaşamak için "maddi yardım" istiyor..
Bulgaristan'dan Türkiye'yi hedef alan yeni bir dolandırıcılık yöntemi yaygınlaşıyor. Cep telefonlarını rasgele çeviren kadınlar, Türklere acıklı bir hikâye uydurup, zor koşullardan kurtulmak için para istiyor. Tezgâh şöyle işliyor: Cep telefonunuza 359 uluslararası alan koduyla başlayan bir telefondan birkaç kez çağrı geliyor. Geri aramazsanız çağrılar tekrarlanıyor. Aradığınızda telefona çıkan kadın, arkadaş olmak ve Türkiye'ye gelmek konusunda yardım istemek için aradığını söyleyerek bir hikâye anlatıyor. Ve aradığı kişi evliyse eklemeyi ihmal etmiyor: "Yuvanı yıkmam, bana ev açarsın, sık sık görüşürüz." Dolandırıcı ilk veya ikinci görüşmeden itibaren karşısındakine "Sevgilim, aşkım, canım" diye hitap ediyor. Kadının "kurtulması" için 200 - 1000 Euro arasında para gerekiyor. Paranın gönderilmesi için uluslararası havalelerde yaygın olarak kullanılan ve kişinin herhangi bir hesabının olmasını gerektirmeyen Western Union'dan yararlanılıyor.

'YARISINI KIRIŞIRIZ'
Birkaç görüşmeden sonra "yardım etmekten" vazgeçen erkeklere şu teklif getiriliyor: "Zengin bir arkadaşının, olmazsa sevmediğin ve parası olan birinin numarasını bana ver. Ondan ne koparırsam bölüşürüz." Bulgaristan'da telefon hattı alınırken kimlik sorulmuyor. Deşifre olan telefonlar ise kapatılıyor. Edirne Emniyet Müdürlüğü, bu dolandırıcılık yöntemiyle ilgili çok sayıda duyum aldıklarını, ancak şimdiye kadar resmi bir şikâyet olmadığını belirtiyor.