kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İstanbul'daki zirve daha gösterişli olacak

Duygu GÜVENÇ
02.04.2009
Medeniyetler İttifakı'nın 6-7 Nisan'da İstanbul'da yapılacak ikinci toplantısı öncesinde, İspanya Büyükelçisi Joan Clos, "İstanbul'daki toplantı, Madrid'dekinden daha gösterişli olacak" dedi.
Ocak 2008'de Madrid'de yapılan toplantının ardından İstanbul'un ikinci toplantıya ev sahipliği yapacağını belirten Clos, SABAH'a konuştu. Büyükelçi, ABD Başkanı Barack Obama'nın aynı tarihte İstanbul'da olmasının katılımı olumlu etkilediğini belirtirken, bu zirvenin tarihi olacağını şu sözlerle belirtti:

İSTANBUL BİR KÖPRÜ
"Farklı kültürlerin yüzyıllardır birlikte yaşadığı İstanbul çok sembolik. Bu semboller içinde İspanyol Yahudileri var, 16'ncı yüzyılda buraya geldiler ve hala İstanbul'da yaşıyorlar. Tabii bu İstanbul'un çok kültürlülüğünün ve muhteşemliğinin göstergesi, barışçı bir dünya için iyi bir senaryo.
Benim İstanbul toplantısı için senaryom, 'kültürleri birleştiren köprü'. Toplumların kimliğinden çok diğerlerinin onu nasıl algıladığı çok daha önemli...
Daha fazla köprü kurmayı öğrenmeliyiz." Medeniyetler İttifakı ile yanlış anlamaların önlenmesini hedeflediklerini söyleyen Clos, "Bu yavaş bir süreç, çünkü tüm dünyada mantalite değişikliğini gerektiriyor" dedi.
Büyükelçi, dünyanın Obama ile birlikte ABD'den yeni bir yaklaşım beklediğini de hatırlatarak, "Onun katılımı sadece ABD Başkanı olduğu için değil, ABD'nin politik oryantasyonunu değiştirdiği için de önemli" dedi.

TÜRKİYE, PLANINI UYGULUYOR
Medeniyetler İttifakı'na taraf olan 100 kadar ülkenin kendi ulusal programını hazırladığını da belirten Clos, Türkiye'nin de bunu uygulamaya başladığını belirtti: "Türkiye'nin siyasi hayatında birçok şeyin değiştiğini görüyorum, bunlar programda var mı yok mu bilmiyorum ama yeni bir yaklaşım var. Mesela farklı kültürleri tanımak ve farklılıklara saygı duymak gibi. Mesela Kürtçe yayına başlanması, Ermenistan meselesine yaklaşım. İspanya'da da bu başladı; yerel otoriteler göçmenlerle diyalogu teşvik eden programlar hazırladı.
Clos, PKK ve ETA arasında bir benzerlik kurmaya ise karşı çıktı: "Bence terörizm karşılaştırılamaz.
Farklı ülkeler olarak farklı deneyimlerimiz var. Bizim terörizme karşı tam bir işbirliğimiz var.
Bu istihbarat paylaşımı, güvenlik işbirliğini kapsıyor ve çok iyi çalışıyor. Bu anlamda tamamen işbirliği yapıyoruz." 2010'da İspanya'nın AB Dönem Başkanlığı'nı üstleneceğini hatırlatan Büyükelçi Clos, "Türkiye'nin tamamıyla AB'ye girmesini destekliyoruz ve biz bunun için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" dedi. Büyükelçi, iki ülkenin enerji, tren, uçak gibi farklı alanlarda işbirliği yaptığını da anımsattı.