kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

DTP'den Obama'ya 'Kürt sorunu raporu'

02.04.2009
PKK'ya "ateşkes çağrısına" hazırlanan DTP, ABD Başkanı Obama'ya Kürt sorununun çözümü ve 1984'ten bu yana yaşanan şiddet olaylarının sonuçlarına ilişkin rapor sunacak..
DTP, ABD Başkanı Barack Obama'ya Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü, 1984 yılından bu yana bölgede yaşanan şiddet olaylarının sonuçları ve PKK'nın bölgedeki pozisyonuyla ilgili rapor sunacak. PKK'ya "ateşkes çağrısına" hazırlanan DTP, ABD'nin Kürt sorununun siyasi çözümü için Türkiye'ye baskı yapmasını isteyecek. Koşulların oluşması durumunda ise "PKK'nın silah bırakmaya hazır olduğu" mesajı verecek. 6 Nisan'da TBMM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşma öncesinde grubu bulanan siyasi parti liderleri ile görüşecek olan Obama, bu çerçevede DTP lideri Ahmet Türk'ü kabul edecek. ABD hükümetinin dünya barışı ve Ortadoğu'da yaşanan sorunların çözümü için çaba göstermesini isteyecek olan Türk, Türkiye'yi, İran'ı, Irak'ı ve Suriye'yi kapsayan Kürt sorununun Ortadoğu'nun istikrarı için kilit bir rol durumunda olduğunu vurgulayacak. DTP'nin raporunda yer alması beklenen çözüm önerilerinin satırbaşları ise şöyle: nKürtlerin temel hak ve özgürlükleri anayasal güvenceye kavuşturulmalı. nTürkiye'nin üniter yapısına saygı gösterilmek koşuluyla, yerel ve bölgesel özerk yapıların önü açılmalı.

* Resmi dil ve bayrak bütün Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine özel sembolleri ve renklerine izin verilmeli.

* Demokratik Özerklik Projesi kapsamında Türkiye 20-25 bölgeye ayrılmalı. Her bölge kendi ismi ile adlandırılarak yeni bir yönetim biçimi oluşturulmalı.

* PKK'ya yönelik bir af çıkarılmalı ve dağdan inenlere cezai takibata uğramadan siyaset yolu açılmalı. DTP, PKK'nın silahsızlandırılmasında aktif rol almak için de harekete geçti. Örgüte yakın zamanda ateşkes çağrısı yapılacak. Bölgede 11 ilde seçimi alarak Erbil'de yapılacak Kürt Konferansı'na eli güçlü giden DTP, Türkiye'deki Kürt sorununun çözümü ve PKK'nın silah bırakmasıyla ilgili geniş açılımlı bir proje hazırlığına başladı. İl, ilçe ve belde örgütleriyle konuyla ilgili kapsamlı bir toplantı yaparak, sonuçları Parti Meclisi'nde değerlendirecek. Buradan çıkacak sonuç Kürt Konferansı'nda dillendirilecek.

EVE DÖNÜŞÜN KRİTERİ
DTP Şırnak milletvekili Hasip Kaplan, Kürt Konferansı'nda Kürt sorununu geniş bir çerçevede tartışmaya açacaklarını belirterek, "Kürt sorunu bütün boyutlarıyla parti yetkililerince tartışılacak. Konferansta PKK'ya ateşkes çağrısı yapılacak. Talabani ve Barzani'nin katkı sunduğu bir süreç başladı" dedi. DTP Batman milletvekili Bengi Yıldız da, silahsızlanma sürecinin başlaması için bugüne kadar dile getirilen Kürtlerin dil, kimlik ve kültürel hakları çerçevesinde yasal adımların da atılması gerektiğini söyledi. Yıldız, "Kürt sorununun muhatabı PKK'dır. PKK'nın olmadığı bir masada çözüm aramak yanlış" dedi. DTP Muş milletvekili Nuri Yaman da, "PKK silah bırakırsa af da olmalı. Eve dönüşün kriterleri net bir şekilde ortaya konmalı" diye konuştu.