kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyaya mesajını Osmanlı'nın silah merkezinden verecek

02.04.2009
ABD Başkanı Barack Obama, İstanbul'daki Tophane-i Amire binasında Türkiye'deki gençlerin yanı sıra, dünya gençleriyle de video konferans yöntemiyle buluşup konuşacak..
ABD Başkanı Barack Obama'nın 5-7 Nisan'da Türkiye'ye yapacağı ziyaret dünya gençleri için bir ilk olacak. Obama, uygarlıklar çatışmasını önlemek için toplanan Medeniyetler İttifakı Toplantısı yerine İstanbul'da Tophane-i Amire'de dünya gençlerine hitap edecek. Obama'nın burada yapacağı konuşma video konferans yöntemiyle Asya ve Avrupa'ya da anında aktarılacak. Böylece iki kıtanın birleştiği İstanbul'da Obama, tarihi yarım adada Ayasofya ve Sultan Ahmet'e yapacağı ziyaretlerin yanı sıra dünya turuna da çıkacak. Obama'nın İstanbul'da gençlerle buluşacağı mekan ABD'li ön heyet tarafından özenle seçildi.
Tophane-i Amire olarak kararlaştırılan mekân İstanbul'un fethinden Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarına kadar işlevini sürdüren "Top Döküm Binaları" nın bulunduğu yer. 1992 yılında, Mimar Sinan Üniversitesi'ne devredilen mekân İstanbul'un fethinden önce "Metopon" olarak anılıyordu. Osmanlılar döneminde "Tophane" adını alan semtte, top döküm tesislerinin inşasının Fatih Sultan Mehmet tarafından başlatıldığı bilinmektedir. Bir top döküm binası ve topçular kışlası inşası ile başlayan yapılaşma, daha sonraki dönemlerde yeni yapıların eklenmesiyle birlikte giderek yaygınlaştı.

MECLİS'TE KONUŞACAK
Obama, Türkiye ziyaretinde iki basın açıklaması yapacak. Cumhurbaşkanı Gül ile Çankaya Köşkü'nde yapılacak açıklamanın ardından Obama, Erdoğan ile de kameralar karşısına geçecek ancak tıpkı Beyaz Saray'da olduğu gibi liderler soru almayacak.
Program uyuşmazlığı nedeniyle eşi Michelle Obama'nın Türkiye ziyaretine katılmadığı Obama 5 Nisan Pazar gecesi Ankara'ya inecek.
Pazartesi günü ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek olan Obama, önce Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile bir araya gelecek, yemek yiyecek ve ortak açıklama yapacak. Ardından TBMM'de hem siyasi parti liderleriyle görüşecek hem de milletvekillerine hitap edecek.
Daha sonra Başbakan Erdoğan ile görüşecek olan Obama, alışılmışın dışında ikinci defa kamera karşısına geçip açıklama yapacak, ancak soru almayacak.

BUSH BOĞAZ'DAN SESLENMİŞTİ
İstanbul'a geçerek Medeniyetler İttifakı resepsiyonuna katılacak olan Obama, Salı günü önce dini liderlerle buluşacak.
Ardından Ayasofya ve Sultanahmet'e gidecek olan ABD Başkanı Tophane-i Amire'de gençlerle buluşacak. Eski ABD Başkanı Bush, 2004 yılında Türkiye ziyaretinde İstanbul'da Ortaköy Cami ve Avrupa ve Asya'yı birbirine bağlayan Boğaziçi Köprüsü'nü arkasına alarak konuşmuştu. Bush'un mekân tercihi "Büyük Ortadoğu Projesi'nin fotoğrafı" olarak yorumlanmıştı.