kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kars’taki Nazar Közde Çay Evi’nin kahvaltısındaki her malzeme

Çamın kokusu çaya siner

MELİS D. ÇALAPKULU
05.03.2009
En çok çay içilen şehirlerimizden Kars'ta, kahvaltı da yapılan 'közde çay' evleri çok rağbet görüyor..
Kars'ta yeme-içme kültürü oldukça zengin ama 'içmek' deyince Kars'a giden kime sorsanız size önce 'çay' der. Bu şehirde gittiğiniz her yerde size önce çay ikram edilir. Karslılar evlerinde sabahtan akşama kadar demlik demlik, hatta bazıları semaver semaver çay içer.
Çayın bu kadar yaygın olduğu bu şehirde 'közde çay' evleri de, özellikle erkekler tarafından ilgi görüyor.
Biz de Kars'a yolumuz düştüğünde bunlardan birinde, Nazar Közde Çay Evi'nde kahvaltı etme fırsatı bulduk. Burası tam anlamıyla 'salaş' denilebilecek ama daha içeri girer girmez çayın demlenmekte olduğu odun fırınından yayılan ateşle insanın içini ısıtan bir yer.
Kahvaltı edeceğimizi öğrenince mekânın sahibi İsmail İbrahimoğlu'nun genç oğlu Onur, masamıza gazete kağıdı serdi. Ardından yumurtalarımızı nasıl istediğimizi sordu. Sonra sırayla masaya Kars'ın meşhur kaşarı, Sarıkamış ormanlarından geldiğini öğrendiğimiz çam balı, zeytin ve kaymak geldi. Kaymak çok hafif ve İstanbul'da yediklerimizden farklıydı.
Özelliğini sorduk, Onur anlattı. Kısır inekten çok az süt gelirmiş ve o süt çok lezzetli olurmuş, bu kaymak da o sütten yapılan kaymakmış.
Biz kaymak ve balla haşır neşir olurken sahanda yumurtalarımız geldi. "Biz birer yumurta istemiştik, burada iki tane var," derken yumurtalarımızın çift sarılı çıktığını öğrendik ve kısmetimize düşeni bir güzel yedik. Köy yumurtasının farkını da bir kez daha görmüş olduk.
Gelelim çaya. Çayın piştiği ocak, aynı zamanda şömine.
Çayın suyu, ocağın ortasındaki bakır kazanda kaynıyor. Demliklerse ocağın dışında duruyor, ocaktan yayılan ısıyı alıyor. Köz, çam odunuyla yakılan ateşle oluşuyor. Çamın kokusu da demlenen çaya siniyor.
Gerçekten de içtiğimiz çaylar mis gibi kokuyordu ve ağzımızda çayın yoğun lezzeti kaldığı halde hiç acılık bırakmadı.
Kars'a, özellikle de kışın giderseniz merkezdeki Nazar Közde Çay Evi'ne ya da herhangi bir çay evine uğrayıp bu lezzetli çaylarla içinizi ısıtmanızı öneririz.
Haberin fotoğrafları