kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Assos ve Aristo

Giriş Saati : 04.03.2009 11:41
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine bağlı Behramkale köyü sınırları içinde yer alan ve antik çağların en önemli liman kentlerinden biri olan Assos'a, ünlü filozof Aristo'nun (Aristoteles) heykeli dikildi.

Behramkale Köyü Muhtarı Hüseyin Kaplan, Assos Antik Kenti'nin burada dersler verdiği bilinen ünlü filozofuna kavuştuğunu söyledi.

Yörenin, otelleri, motelleri, denizi, doğası ve tarihiyle önemli bir turizm bölgesi olduğuna işaret eden Kaplan, ''Bugüne kadar Aristo'suz yaşıyorduk. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın büyük katkılarıyla yaklaşık 2,5 metre boyundaki, mermerden yaptırılan heykel köyümüze ulaştı. Kendi imkanlarımızla bu heykeli antik kentin girişine yerleştirdik'' dedi.

Kaplan, Aristo'nun yaklaşık 3 bin yıl önce, Assos'ta yaşadığını ve antik kente gelip, felsefe okulunda dersler verdiğini bildirdi.

Bu nedenle Aristo'nun Assos için çok önemli bir değer olduğunu ifade eden Kaplan, heykelin, ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü kaydetti.

Antik çağların önemli liman kentlerinden olan Assos, Aristoteles'in ilk felsefe okulunu kurduğu bir yerleşim birimi olarak dünya tarihine geçti.

Sur duvarlarıyla korunan, yuvarlak ve kare kulelerle desteklenen antik kentte kazı çalışmaları 1980'de Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu tarafından başlatıldı. Tiyatro, agora, meclis binası, liman, nekropol ve gymnasiondan (beden eğitimi ve spor etkinliklerinin yapıldığı yer) oluşan antik kentte kazılar, Prof. Dr. Serdaroğlu'nun vefatının ardından, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurettin Arslan ve ekibi tarafından yürütülüyor.

Antik Yunan felsefesinin en önemli isimleri arasında yer alan ve akılcı yaklaşımı, bilimsel görüşleriyle felsefede gerçekçiliğin ''baba''sı ve mantığın öncüsü kabul edilen Aristoteles, 20 yıl boyunca Platon ile onun Atina'daki akademisinde diyaloglarda bulundu.

Daha sonra, Assos'ta bir felsefe akademisi kuran ve burada bir süre felsefe dersleri veren Aristo, Büyük İskender'in öğretmenliğini yaptıktan son ra Atina'ya dönüşünde akademisinin başına getirilmeyince, kent dışında kendi okulu Lykeion'u kurdu.

Aristo, MÖ 323 yılında, Büyük İskender'in ölümünden sonra, eski bir şiirinden dolayı dinsizlikle yargılandı ve Khalkis'te öldü.