kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hawaii:Tatilin bir başka adı

Giriş Saati : 05.03.2009 14:19
Güncelleme : 05.03.2009 15:49
Tatil ve eğlence ile eş anlamlı bir sözcük olarak kullanılan Hawaıı, Büyük Okyanus'ta muhteşem kumsalları, sörf yapmaya uygun dalgalı denizi, tropik meyveleri ve aloha gömlekleriyle gizemli bir tatil adası...
Büyük Okyanus'un kuzeyinde ana karadan tam 3 bin 700 kilometre uzaklıktaki Hawaii, Amerika Birleşik Devletleri'nin 50. eyaletidir. Konumu, iklimi ve doğasıyla yıllar boyu bir tatil mekanı olarak bilinen Hawaii, günümüzde de bu özelliğini koruyor. En önemli özelliklerinden biri de bir balayı mekanı olması. Amerikalılar'ın büyük bir kısmı balayı için Hawaii'yi tercih ediyor. Adada romantik bir balayı için her şey mevcut; salsa ritimleriyle çekicilik kazanan gece hayatı, volkanik kayaların eteklerinde uzanan bembeyaz plajlar, leziz yemekler...

Adanın vazgeçilmez bir simgesi olan halka şeklindeki çiçeklerin Hawaiili genç kızlar tarafından boynunuza takılmasıyla tatiliniz adeta taçlandırılıyor. Bu adalarda en çok duyulan kelime ise 'Aloha'... 'Merhaba', 'Güle Güle' ve hatta 'Seni Seviyorum' gibi farklı anlamları var. Adalarda nereye giderseniz gidin alışveriş, restoran, plaj, eğlence yerleri, her yerde size gülümseyerek "Aloha" diyen birileri oluyor.

Toplam 132 adadan oluşan Hawaii'de yaklaşık 1 milyon 300 bin kişi yaşıyor. Başkenti Honolulu'. Ana karadan oldukça uzak olduğundan iklim, klasik tropikal iklimden biraz farklı olarak yaşanıyor. Sıcaklık ortalaması 25 derece. Yıl boyunca 20 derecenin pek az altına pek az düşen sıcaklık, en fazla 28-29 dereceye çıkıyor. Sanki her mevsim bahar yaşanıyor.

Adaların iç kesimleri dağlık olmakla beraber sahil şeritleri düz ve kumludur. ABD'nin kahve yetiştirilen tek eyaleti olan Hawaii, aynı zamanda dünyadaki ananas üretiminin de üçte birini karşılar.

Volkanik bir ada olan ve denizaltı volkanlarının binlerce yıl önce patlaması sonucu oluşan Hawaii, asırlar boyu stratejik bir öneme sahip bir yer oldu. MÖ 1000 yıllarında Polenezya adalarından gelenler tarafından işgal edilen Hawaii, 1778'de İngiliz denizcisi James Cook sayesinde Avrupa ülkeleri ile de ilişki kurdu. 1810-1893 yılları arasında krallıkla yönetilen ve 1898'de ABD'nin himayesine giren Hawaii, 1959'da yapılan bir referandumla ülkenin 50. ve sonuncu eyaleti oldu.

Uçsuz bucaksız bir kumsala sahip olan Maui Adası'nda güneşlenmenin ve denize girmenin dışında yapılacak çok şey var. Burası, dağlık arazilerin, derin vadilerin ve ormanların bulunduğu bir ada. Dünyanın en büyük uyuyan volkanı Haleakala ve astronomi araştırma merkezi Sicence City'de yapılacak şnorkelle dalış, adanın sunduğu aktiviteler arasında geliyor. Ayrıca burada, yağmur ormanlarını ve rodeo için Makawao'da bir araya gelen kovboyların gösterilerini kaçırmayın.

Hawaii'de Bishop Müzesi, Volcano Sanat Merkezi, Doğug Hawaii Kültür Merkezi, Koke's Natural History Müzesi, Hana Kültür Merkezi ve Müzesi, Kamuela Müzesi, Pasific Tsunami Müzesi, Hulihe'e Palace, Kaua'ı Müzesi, Kaua'I Children's Discovery Müzesi gibi yerleri görülmenizi öneririz. Mutlaka görmeniz gereken yerler ise şunlar:

Waikiki Plajı:
Başkent Honolulu'nun en ünlü plajı. Plajın çevresi gökdelenler, restoranlar, alışveriş merkezleri, şık butiklerle dolu ve oldukça hareketli.

Hanauma Sahili:
Plajın özelliği deniz kenarındaki sönmüş krateri ayrı bir bölüm meydana getirmiş. Bu girintide en güzel süs balıkları yaşıyor.

Foster Botanik Bahçesi:
Bölgenin tüm bitkilerini bir arada görme şansınız var. Özellikle orkideler göz alıcı.

Diamond Tepesi:

Waikiki Körfez ve Waikiki Plajı'nı gören tepenin yüksekliği 232 metre. Tepeye gidip dönmek 90 dakika alıyor.

Kapiolani Parkı:
Hawai'nin eski parklarından gül bahçeleriyle göz alıyor. Halk konserleri ve yöresel dansların yapıldığı şovlar da düzenleniyor.

YEMEK KÜLTÜRÜ
Hawaii mutfağı çok farklı ve zengin tatlardan oluşuyor. Çin, Japon, Filipin ve Kore mutfakları hakim. Buraya gelen her etnik grup, Hawaii mutfağında bir iz bırakmış. Tatlı patates, ananas, avakado, adanın vazgeçilmez lezzetlerinden bazıları. Meyve, sebze, deniz ürünleri ve çikolata, Hawaii'de bol miktarda üretiliyor. Dolayısıyla bol ve ucuz. Üzüm şarabını da mutlaka deneyin. Hawaii'nin meyvelerinden yapılan kendine has buzlu çayı çok lezzetli.

Adada popüler çok sayıda restoran bulunuyor. Bu mekanlarda her türlü denemek mümkün. Merriman's, Sam Choy's, Bangkok Houses, Naung Mai adaların en ünlü restoranları...

EĞLENCE HAYATI
Hawaii, tam bir tatil ve eğlence adası. Renkli bir gece hayatı sizi bekliyor. Polinez şarkıları ve danslarıyla eğlenceler sabahlara kadar sürüyor. Özellikle Kalakaua Caddesi (Waikiki'nin kalbi) geceleri kesinlikle görülmeye değer. Küba'dan doğan bir dans olan Salsa ise Hawaii gecelerini süsleyen bir başka unsur. En ünlü gece kulüpleri ise Angles Waikiki, Zanzabar, Cw Boar's, D'Angaros, Eclipse, Mask Bar & Gril, Second Flor, Shooters, The Other Side sabahlara kadar dans edip eğleneceğiniz yerler arasında en popüler mekanlar.

ALIŞVERİŞ
Alışverişe meraklıysanız ve sevdiklerinize bir şeyler almak istiyorsanız Hawaii tam size göre.

Adanın sembolleri arasında yer alan iri çiçekli 'Aloha' gömlekler alışverişin olmazsa olmazı.

Mutlaka antikacı dükkanlarına ve palmiyelerle çevrili açıkhava pazarlarına uğramalısınız.

Hilo Hatties'den veya başka bir mağazadan aloha gömleği ve bayanlar için de aynı desenli kumaşlardan yapılmış elbiseler almanız şart olacak. Uygun ortamlarda, özellikle geceleri yapılan romantik gezmelerde boynunuzu taze çiçeklerden yapılmış lei'lerle de süsleyebilirsiniz. Dönüşte ise yakınlarınıza hediye vermek için Hawaii'ye özgü 'macademia' fındıklarını tavsiye ederiz.

KONAKLAMA
Adada konaklamak için en uygun yer Waikiki Plajı ve çevresi. Burada her bütçeye göre konaklama imkanı bulunuyor. Resepsiyonu, odaları ve birçok bölümü çeşitli orkideler, egzotik bitkiler ve çiçeklerle süslenmiş dev otellerden kiralık dairelere ve pansiyonlara kadar çok sayıda konaklama alternatifiniz bulunuyor. Waikiki Plajı kıyısındaki otellerde ve kiralık dairelerde fiyatlar daha pahalı.