kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye-Pakistan-Afganistan üçlü zirvesi

AA
Giriş Saati : 01.04.2009 17:37
Güncelleme : 01.04.2009 22:43
Yeni Haber
Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'ın olası NATO Genel Sekreterliği konusunda, Afganistan'ın NATO üyesi olmadığına dikkati çekerek, "NATO üyelerinin alacağı ve Türkiye'nin mutabık olacağı bütün kararları memnuniyetle karşılayacağız" dedi...
Ankara'da düzenlenen Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Karzai, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e ve Türk halkına, Afganistan'a bir yüzyılı geçen zamanda sağladığı katkılar ve Afganistan ile Pakistan'da barışın tesisi için gösterdiği içten çabalar için teşekkür etti.

Son üç yıldır Türkiye'nin katkılarıyla yapılan Türkiye-Afganistan-Pakistan üçlü zirvesi için de teşekkürlerini sunan Karzai, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari'nin heyetiyle beraber bu zirveye katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Karzai, bir soru üzerine, İran'ın, yapıcı bir ortak olarak Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasına katkı sağladığını ve bu katkısının yeni olmadığını belirtti.

Afgan halkının, İran halkına ve devletine, Afganistan'ın yeniden yapılandırılması için gösterdiği çabalardan dolayı her zaman minnettar olduğunu kaydeden Karzai, İran'ın, uyuşturucuyla mücadele konusunda da önemli katkılarının olduğuna dikkati çekti.

Karzai, İran'ın dün düzenlenen Lahey konferansındaki desteğinden ve görüşlerinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Afganistan Cumhurbaşkanı, İran-ABD ilişkileriyle ilgili olarak, "Bu yeni dönemde ilk defa, ümit ediyorum ki, İran-ABD ilişkileri soğuk ilişki düzeyinden sıcak ilişkiye dönüşecektir" diye konuştu.

Kandahar'da bugün düzenlenen bombalı eyleme ilişkin bir soru üzerine de Karzai, Kandahar'daki il meclisinin ikinci kez hedef alındığına işaret ederek, "Ne zaman uluslararası camiada böyle destek gördüğümüz toplantılar olursa bu tip bombalama olayları oluyor. Pek çok hayat kaybediliyor. Ama Afganistan esasında bu bombaların yok etmeye çalıştığından çok daha güçlü bir devlet."

Yabancı bir gazetede yer alan, "Afganistan'da bir kadının kocasının cinsel ilişki isteğini reddedememesini öngören yeni yasanın onaylandığı" yönündeki haberin hatırlatılması üzerine de Karzai, bu habere ne diyeceğini bilemediğini söyledi.

Haberin yayımlandığı gazetenin, İngiliz "The Guardian" gazetesi olup olmadığını soran ve "evet" cevabını alan Karzai, gazeteyle ilgili "Her zamanki dostumuz" ifadesini kullandı.
Karzai, bu makaleden haberdar olduğunu, ancak ne demesi gerektiğini bilemediğini belirterek, "Bu, kelimelerle ifade edilecek bir husus değil" diye konuştu.

NATO Genel Sekreterliği görevine Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in seçilmesi durumunda, NATO'nun Afganistan'daki operasyonlarının tehlikeye girip giremeyeceğinin sorulması üzerine de Karzai, Afganistan'ın NATO üyesi olmadığına dikkati çekerek, bu nedenle NATO Genel Sekreterinin görevlendirilmesine karışmanın Afganistan'ın görev alanına değil, NATO'nun içişlerine girdiğini söyledi.

Karzai, Danimarka'nın Afganistan'ın yeniden yapılandırılmasına ve NATO'nun operasyonlarına katkı sağlayan bir ülke olduğunu belirterek, "Bütün NATO üyelerinin alacağı ve Türkiye'nin mutabık olacağı bütün kararları memnuniyetle karşılayacağız" dedi.