kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dim Barajı'ndan su akışı sürüyor

AA
Giriş Saati : 01.04.2009 10:51
Güncelleme : 01.04.2009 22:28
Yeni Haber
Cumhuriyet Savcılığı, Antalya'nın Alanya ilçesindeki Dim Barajı'nın savak kapaklarından birinin yerinden çıkmasıyla ilgili inceleme başlattı...
Alanya'da geçen hafta cuma günü barajdaki dip savak kapaklarından birinin yerinden çıkması nedeniyle başlayan kontrolsüz su akışı devam ediyor. Su taşkınına maruz kalabilecekleri ihtimaline karşı başka yerde kalmaları önerilen 125 hane halkı yavaş yavaş evlerine dönmeye başlarken, risk bölgesinde bulunan Müminler İlköğretim Okulu'ndaki 400 öğrenci, Kestel İlköğretim Okulunda eğitim alıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu, çoğu taşımalı olarak köylerden gelen öğrencilerin de gelmesi üzerine, Kestel'deki okulda bir süre ikili eğitim uygulayacaklarını bildirdi. Köseoğlu, uygulamanın bir hafta süreyle yapılmasının kararlaştırıldığını, ancak yapılacak incelemelerden sonra kendilerine verilecek bilgi doğrultusunda daha sonrası için yeni bir karar alabileceklerini kaydetti.

SAVCILIK İNCELEMESİ

Alanya Cumhuriyet Savcılığı, Dim Barajı'ndaki dip savak kapağının yerinden çıkmasıyla ilgili inceleme başlattı. Yapılacak incelemeler sonucunda barajı yapan firmanın bir hatası olduğunun tespit edilmesi halinde, Türk Ceza Kanunu'nun 171. maddesindeki ''Genel Güvenliğin Taksirle Tehlikeye Sokulması'' uyarınca sorumlular hakkında 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

Ayrıca, barajda biriken suların boşa gitmesi nedeniyle devletin zarar görmesinin yanı sıra Dim Çayı üzerinde bulunan iş yeri ve evlerin zarar görüp görmediğinin de inceleneceği ve bununla ilgili de firma hakkında soruşturma başlatılabileceği belirtildi.

DALGIÇ KAMERA İÇİN UYGUN KOŞULLAR BEKLENİYOR

Dim Barajı inşaatını yapan firma yetkilileri, barajdaki dip savak kapaklarından birinin yerinden çıkmasıyla başlayan durumun boyutunu görmek, daha fazla risk ya da tehlike olup olmadığını anlamak için Dim Barajı'nda dalgıç kamera ile inceleme yapılacağını bildirdi.

Henüz bununla ilgili ön çalışmaların tamamlanmadığını ifade eden yetkililer, İzmir'de bir firma ile görüştüklerini, dalgıç kameraların baraja girebilmesi için gerekli koşulların oluşması gerektiğini anlattı. Dalgıç kameraların baraja konulabilmesi için suyun belirli bir akış hızının altına düşmesi gerektiğini vurgulayan yetkililer, mevcut su akışıyla kameraların bölgeye atılmasının zor olduğunu, su seviyesinin biraz daha düşmesi gerektiğini dile getirdi.

Barajdan su akışının, saniyede 175 metreküp olarak devam ettiğini ifade eden yetkililer, mevcut haliyle bölgede bir risk görünmediğini, ancak yeni bir sorunun ortaya çıkması durumunda risk oluşabileceğini, bu konuda ellerinde herhangi bir veri bulunmadığını söyledi.