kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Avrupa'nın ve çikolatanın başkenti Brüksel

Giriş Saati : 05.02.2009 11:10
Güncelleme : 05.02.2009 11:17
Avrupa Birliği'ni oluşturan ülkelerin başkenti olarak nitelendirilen Brüksel, unesco'nun dünya kültür mirası listesinde yer alan 'Büyük Meydan'ı, müzeleri, kafeleri ve dünyanın en lezzetli çikolatalarıyla muhteşem bir tatil alternatifi.....
Belçika'nın başkenti Brüksel, aynı zamanda Avrupa Birliği'ni oluşturan ülkelerin de başkenti sayılıyor. Ülkenin tam ortasında, Scheldt ve Meuse nehirleri arasında yer alan kentin merkezinde yaklaşık 150 bin kişi yaşıyor. Metropol nüfusu ise bir milyonu buluyor. Nüfusun çoğunluğunun ana dili Fransızca. Kentte Flamanca konuşan azınlık da bulunuyor. Her iki dil de resmi dil olarak kullanılıyor.

Belçika'nın üç federal bölgesinden Brüksel Bölgesi'nin başkenti olan kent, yüzyıllar önce bataklığın kurutulması sonucu ortaya çıkmış bir şehir.

Yazları sıcak, kışları da ılık geçen Brüksel dört mevsim bulutlu ve rüzgarlıdır. Kışın en düşük sıcaklık 7 derecedir. Deniz etkisinde, ılımlı bir iklime sahip olan kentin yağış ortalaması da oldukça yüksektir.

Yoğun bir trafiği olan şehirde ulaşımın en rahat yolu tramvay ya da metro kullanmak. Ayrıca tren istasyonlarından bisiklet de kiralayarak kenti keşfedebilirsiniz.

Ünlü çizgi roman karakteri Tenten'in de doğduğu kent olan Brüksel, tarihi, mimarisi ve çikolatasıyla gezmekten ve görmekten keyif alacağınız bir Avrupa kenti.

GÖRÜLECEK YERLER
Büyük Meydan (Grande Place):

UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Büyük Meydan, Brüksel'in merkezi konumunda. Burası, 13. yüzyılda barok ve gotik uslupta inşa edilen birçok yapıyla çevrili. Turistlerin de ilk olarak ziyaret ettikleri yer. Etrafı birçok kahve ve lokantayla çevrili. Burada çiçek pazarı da mevcut. Meydanda yer alan Manneke Piss heykelcikleri, Belçika'nın da sembolü sayılıyor.

Place Royale:
Antik ve modern sanat müzelerinin yan yana bulunduğu bölgeye, Büyük Meydan'dan ayrılıp küçük bir tepeyi tırmanarak ulaşıyorsunuz. Burada yer alan her iki müze, birbirine bağlı olarak inşa edilmiş. Yine aynı bölgede hemen yakınlardaki Müzik Enstrümanları Müzesi, çok katlı bir Art Nouveau mimarı harikasının içinde konuşlandırılmış.

Çizgi Roman Müzesi:
Ünlü Tenten sergileriyle olduğu kadar Belçikalı mimar Victor Horta tarafından inşa edilen ve bir Art Nouveau klasiği sayılan güzel binasıyla da dikkat çekici.

Atomium:
Atom çekirdeğinin 102 metre yüksekliğindeki bu figürü, modern Brüksel'in simgelerdinden biri sayılıyor. Atomium'un yemyeşil bir parkta olması da bu yapıyı görmek için ayrı bir neden oluşturuyor. Üstelik bu çekirdeğin toplarına çıkıp Brüksel'i seyredebilirsiniz.

Cinquantenaire Parkı:

Yemyeşil bu parkta dolaşırken, içerisinde bulunan Sanat ve Tarih Müzesi'ni, Askeri Müze'yi, camiyi, otomobil dünyasını görebilirsiniz.

Mini Europe:
İstanbul'da bulunan 'Miniaturk'ün bir benzeri olan yer, Avrupa'nın en ünlü yapılarının küçük kopyalarından oluşuyor. Değişik ülkelere ait olan mini eserlerin yan tarafında bulunan butonlarına basıp o ülkenin milli marşını dinleyebiliyorsunuz.

ALIŞVERİŞ
Brüksel, alışveriş için sınırsız olanaklar sunan bir kent. Modern ev aletleri ve mobilyalar için Flamant'a gidebilirsiniz. Mağaza birçok odaya bölünmüş ve her odasında ayrı bir şey satılıyor. Şehrin antika merkezi olan Grand Sablon aynı zamanda Belçika'nın en iyi çikolatacılarına da ev sahipliği yapıyor. Düşük kalorili bisküvi ve kekleri tercih ediyorsanız hemen yakınlarındaki Dandoy'da seçtiklerinizi satın almadan tadabilirsiniz. Galeries Royale Saint-Hubert merkezine özel ürün alışverişi için gidebilirsiniz.

YEME-İÇME KÜLTÜRÜ
Belçika mutfağı genel anlamda Fransız mutfağına benzetilir. Fakat bu iki mutfağın birbirinden en büyük farkı yemeklerin sunumlarıdır. Belçikalıların, Fransızlara göre sunuma daha az önem verdikleri söylenebilir. Belçika'nın en önemli yiyeceği patatestir. Her restoranda patatesin farklı pişirilmiş tarzlarına, farklı yemeklerine rastlayabilirsiniz. Patatese çok fazla düşkün olan Belçikalılar, patatesin 200'den fazla değişik yemeğini yapıyorlar.

Brüksel, her türlü lezzeti bulacağınız çeşit ve kalitede restoranlarıyla da ünlüdür. Chez leon de Bruxelles, Auberge Des Chapeliers, Amadeus, La Roue d'Or en tanınmış restoranlar arasında yer alıyor.

BİR EĞLENCE ŞEHRİ
Brüksel, bir eğlence ve parti şehri olarak da biliniyor. Büyük Meydan'da her türlü eğlence ve aktiviteyi bulmanız mümkün. Yemek yiyebilir, alışveriş yapabilir, mimari kültürüne, zenginliklerine hayranlıkla bakabilir ve gece hayatını da burada yaşayabilirsiniz. Brüksel'in ara sokaklarında ve özellikle "ruf dua Marche Fromage" adı verilen sokak, gündüz başka gece başka bir havaya bürünüyor. Geceleri sokaklara atılan masalarda eğlence doludizgin devam eder. Sade bir eğlence kültürü olan Brüksel'de bir yerde oturup bir yandan biralarınızı yudumlayıp bir yandan da arkadaşlarınızla sohbet etme ortamını bulabilirsiniz. Brüksel'de barlarda eğlence merkezlerinde içki olarak en çok tüketilen içki biradır. 400'den fazla bira çeşidi olan Belçika'da bir de bira müzesi bulunuyor.

KONAKLAMA
Brüksel'de kalacağınız yeri seçerken en iyi tercih Grand Place'a yakın bir yer olmasıdır. Hotel İbis, Best Western Hotel ve Novotel yan yana yer alıyor. Bu üçlünün hemen arkasında ise Le Meridien Otel' de bulunuyor. Waterloo Bulvarı'nda yer alan ve Büyük Meydan'a çok yakın olan Hilton Brussels, şehir merkezinde yer alan ve geçtiğimiz yıllarda yenilenerek bambaşka bir kimliğe bürünen Hotel Leopold Brussels, Brüksel'in en iyi otelleri arasında yer alıyor. Silken Berlaymond Brussels, Thon Hotel Brussels City Centre, Bedford Hotel&Congress Centre, Renaisance Brussels Hotel, diğer ünlü otellerindendir. Bol yıldızlı otellerin yanı sıra kentin banliyölerinde küçük otel ve pansiyonları bulmak da mümkün.