kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Nisan 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Apple'dan bir atak daha iPhone OS 3.0

AHMET ZİYAL
Giriş Saati : 20.03.2009 13:19
Güncelleme : 20.03.2009 15:01
Apple uzun zamandır beklenen atağını yaptı ve iPhone için yeni işletim sistemindeki yenilikleri açıkladı. ..
Apple uzun zamandır beklenen atağını yaptı ve iPhone için yeni işletim sistemindeki yenilikleri açıkladı. Yaz aylarında yüklenmeye başlanacak yazılımı şu anda sadece uygulama geliştiriciler kullanabilecekler. Bir çok yenilik açıklandı, sanki önümüzdeki günlerde piyasa sürülmesi beklenen Palm Pre ile tahtının sallanmasına izin vermeyeceğini duyurdu Apple.

Açıklanan özelliklerin bir kısmı uygulama geliştiricilerine müthiş olanaklar sunuyor. Örneğin artık iPhone'a kablo veya BlueTooth ile bağlayacağımız bir harici cihazı iPhone üzerinden kontrol edebileceksiniz. Bu bir anlamda dış cihazlarda artık ekrana ihtiyacınız olmayabileceği anlamına da geliyor. Örneğin bir tansiyon ölçme cihazında ekran yerine kolaylıkla bir iPhone kullanılabilecek, böylece hem daha ucuz bir tansiyon cihazı alabilecek hem de büyük ihtimal ile geçmiş tansiyon ölçüm bilgilerinizi iPhone üzerinde saklayabilecek, doktorunuza e-posta ile gönderebilceksiniz.

İlk günden beri eksikliği eleştirilen kopyala/kes/yapıştır özelliği yeni versiyon ile beraber geliyor. Sunumu yapana sorulan "Neden bu kadar gecikti" oldu, bir takım güvenlik sorunları şeklinde alınan cevabın bu güne kadar bu özelliğin olmaması nedeni ile aynı şeyleri onlarca kere yazmak zorunda kalan bizleri tatmin ettiği söylenemez.

Kısa mesaj olanaklarının genişlediği duyuruldu. MMS gönderebileceğiz ve SMS'leri bir başkasına yönlendirebileceğiz. iPhone kullanıcısı olmayanların, "Nasıl yani" dediklerini duyabiliyorum, evet iPhone ile MMS alamıyor ve gönderemiyorduk ama yine de diğer artılarından dolayı buna sesimizi çıkarmıyorduk.

iPhone geri planda yazılım çalışmasına izin vermediği için "chat" gibi uygulamalar pratik olamıyodu. Yeni versiyon ile beraber "Push Notification" kavramı geliyor. Bununla aynı SMS veya e-posta geldiğinde ilgili yazılımın ikonu köşesinde bir sayı ile veya ekran mesajı ile uyarılıyorsak diğer uygulamalar için de aynısı mümkün olacak. Bunun için Apple'ın Sunucularına uyarılar yönlendirilecek, Apple'da bunları bizlere yönlendirecek. Arkada bundan da para kazanacakmı bilmiyoruz henüz.

Apple sunum sırasında bazı istatistiki bilgiler de verdi. Örneğin 80 ülkede 17 milyon iPhone ve 13 milyon iPod Touch satıldığını, 50 bin uygulama geliştiricisinin geliştirdiği 25 bin uygulamanın bugüne kadar 800 milyon kişi tarafından iPhone'larına indirildiğini belirtti. Sadece bir yıl önce satışa başlayan bir bilgisayarın (telefon demeye dilim varmıyor) ulaştığı satış grafiği olağanüstü, özetle tebrikler Apple.