kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
31 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
NAZLI ILICAK

Son aldıklarını verdi

* 1999'da, Ege ve Akdeniz sahil şeridinde ( Çanakkale, İzmir, Aydın, Muğla, Antalya, Mersin, Adana ) ve iç Ege'de ( Balıkesir, Manisa, Denizli ) Fazilet Partisi yok gibiydi.
* 2004'te, AK Parti, merkez sağın da erimesinden istifade ederek, bölgede, oylarını arttırdı. Arttırmakla kalmadı, Balıkesir'de, Aydın'da, Manisa'da, Antalya'da, Adana'da, Denizli'de birinci parti oldu. 2007 genel seçimlerinde, söz konusu illere ilâve olarak, Çanakkale' de de birinciliğe yükseldi. 29 Mart 2009'da, AK Parti, Balıkesir, Manisa ve Adana belediye başkanlıklarını MHP'ye, Antalya ve Aydın belediye başkanlıklarını ise CHP'ye kaptırdı. İç Ege'de sadece Denizli'de durumunu muhafaza edebildi.
Güneydoğu'ya gelince ...
* 2004 mahalli seçimlerinde Ağrı, Van, Bingöl, Siirt gibi vilâyetleri AK Parti, Hadep'lilerin elinden almıştı. Söz konusu seçimlere SHP ile birlikte giren DEHAP, bölgede sadece Tunceli, Diyarbakır, Batman, Şırnak, Hakkâri belediye başkanlıklarını kazanmıştı. ( Mardin belediye başkanlığını AK Parti'nin de desteklediği Saadet Partili Metin Pamukçu'ya kaptırmakla birlikte, İl Genel Meclisi'nde Mardin'de birinci sıradaydı.) AK Parti ise, Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu birçok vilâyette (Ağrı, Van, Bingöl, Siirt, Muş, Bitlis) belediye başkanlıklarını elde etmişti.
* 2007 genel seçimlerinde, AK Parti, Mardin'de ve Batman'da birinciliği Bağımsızlar'ın (DTP) elinden aldı. Buna mukabil, Muş 'ta birinciliği DTP'ye kaptırdı.
* 2009 mahalli seçimlerinde hem DTP, AK Parti'yle, Diyarbakır örneğinde görüldüğü gibi arayı açtı, hem de, Van ve Siirt'te belediye başkanlıklarını AK Parti'den aldı. Ağrı ve Batman'da da, İl Genel Meclisi'nde AK Parti'nin önüne geçti. Mardin'de ise, Saadet Partili belediye başkanının yerini, AK Partili belediye başkanı aldı. AK Parti, Ağrı'da, Bingöl'de, Muş'ta, Bitlis'te, belediye başkanlıkları muhafaza etti.
Son seçimlerde, AK Parti oylarının Türkiye genelinde gerilediğini, ama belediye başkanlığındaki esas kayıpların, Ege, Akdeniz sahil şeridi, iç Ege ile Güneydoğu'da verildiğini görüyoruz. Bu bölgeler, AK Parti'nin tam anlamıyla kök salmadığı, yeni yeni nüfuz ettiği yerlerdi. Kayıp, söz konusu bölgede, daha derinden hissedildi.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın