kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Darwin ve ayakkabı

4 Mart tarihli SABAH'taki bir haber, evrim kuramcısı Charles Darwin'e aitti.
"Darwin ayakkabı düşkünü çıktı" başlıklı haber, Darwin'in öğrenciyken parasını kitaplara değil şık ayakkabılara yatırdığını, dostlarıyla "sabahlara kadar şarap içmeyi sevdiğini" öne sürüyordu.
Habere kaynak olarak bir web sitesi gösterilmişti.
SABAH'ın öğretim üyesi okuru Duygu Özpolat'tan eleştiri geldi:
"Haber üzerine bir akademisyen olarak gerçekten çok üzüldüm: Darwin gibi bir bilim insanını üstü kapalı biçimde 'alemci, sabahlara kadar şarap içen, lüks düşkünü' olarak tanımlayan bu haberin neden yapıldığını anlamakta güçlük çekiyorum. Üstelik bu bilgileri o kadar çarpıtarak vermişsiniz ki, bunun altında art niyet aramamak imkânsız. Gösterdiğiniz kaynak bağlantısı çalışmıyor. Yine de kaynağa ulaşabildim. Gazetenizde: "Kendisine elbiselerini düzenlemesi ve ayakkabılarını parlatması için özel bir yardımcı bile tutan Darwin'in, akşam saatlerinde dostlarıyla şarap içmeye başlayıp, sabaha kadar eğlendiği de belirtildi" deniyor. Sözü edilen kaynak sadece Darwin'in öğrencilik yıllarına ait faturaları yayınlamış. Bunların arasında ayakkabılarını cilalayan birinden hizmet aldığı doğru. Fakat bunun yaklaşık 200 yıl önce olduğunu ve günümüzde Türkiye'de bile insanların hâlâ sokakta çalışan boyacı çocuklara ayakkabılarını temizlettiklerini hatırlatmak istiyorum. Eğer gazetenizde kendisi ile ilgili bir haber yapacaksanız, halkınızı doğru ve gerekli bilgiler ile bilgilendirmenizi temenni ediyorum."
SABAH Dış Haberler Servisi haberin The Sun gazetesinden alındığını belirtti. (Dış Haberler bu tip haberlerde mutlaka gerekli olduğu halde alıntı yapılan gazetenin adını kullanmıyor. Kullanması habercilik gereğidir.)
The Sun'ın kısa haberinde giriş şöyle: "Naturalist Charles Darwin spent more money on designer shoes and plush drapes than he did on books while at university, documents reveal."
Yani: "(Bulunan) belgelere göre doğabilimci Charles Darwin üniversitede okurken parasını kitaplardan çok moda ayakkabılara ve pahalı kumaşlara harcamış."
Haber, Sunday Express'te de, bazı başka İngiliz gazetelerinde de var.
Belgelerin asıl kaynağı ise, bodrumunda 6 kayıt defterinin bulunduğu ünlü Christ's College.
Daha önemlisi, belgeleri gören Darwin uzmanı Dr John van Wyhe'nin Reuters'a anlattıkları. Wyhe şarap ve bira tutkusundan bahsediyor.
Independent gazetesine yazan John Walsh da Darwin'in ayakkabı harcamalarını üç yıl içinde bugünün parasıyla 750 sterlin (yaklaşık 2 bin TL) olarak hesaplamış.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın