kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bakan Çiçek'ten seçim değerlendirmesi

AA
Giriş Saati : 30.03.2009 22:02
Güncelleme : 30.03.2009 23:20
Yeni Haber
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, mahalli seçimlerin sonuçlarını değerlendirirken, ''Türkiye bir defa daha demokratik rüşdünü tüm dünyaya ispat etmiştir'' dedi.

Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, ''büyük bir vatansever'' diye nitelendirdiği BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun yarın toprağa verileceğini anımsattı.

Merhum Yazıcıoğlu ve beraberindekilerin vefatına neden olan helikopter kazasıyla ilgili TBMM'de bir araştırma komisyonu kurulmasına ilişkin önerge verildiğini hazırlatan Bakan Çiçek, ''Konun tüm yönleriyle araştırılması, arzu etmeyiz, ama ola ki benzer durumlarla karşılaşılması halinde devletimizin imkan ve kabiliyetlerinin, alınabilecek tedbirlerin gözden geçirilmesi konusunda Meclisimizin bir araştırma yapmasını arzu ediyoruz'' dedi.
Toplantıda ayrıca, bakanların dün yapılan mahalli seçimlerle ilgili de değerlendirmelerde bulunduğunu belirten Çiçek, bir kaç olay dışında Türkiye'de büyük bir huzur ve sükun içinde seçimlerin yapıldığına dikkati çekti.

Huzur içinde seçimlerin geçmiş olmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Çiçek, bu sonucun yaşanmasında katkısı olan başta güvenlik güçleri olmak üzere, mahalli yöneticiler, valiler, kaymakamlar ve seçimi yöneten yargı mensuplarına millet adına teşekkür etmek istediklerini belirtti.

''Esas teşekkürümüz milletimizedir'' diyen Çiçek, şöyle konuştu:
''Böyle bir millete mensup olmaktan dolayı da gurur duyuyoruz ve duymalıyız. Sükunet içinde, sağduyu ile ve son derece dikkatli bir tavır ile milletimiz sandık başına gitmiş ve gönül huzuru içerisinde oylarını kullanmışlardır. Bu durum, bir şeyi açıkça ortaya koymuştur ki milletimizin demokrasi konusundaki hem kararı, hem de ehliyeti çok açık ortadadır. Türkiye bir defa daha demokratik rüşdünü tüm dünyaya ispat etmiştir. Artık bu seçimlerden sonra, kimsenin milletimizin demokratik ehliyeti ve rüşdü konusunda tereddütü olmamalıdır. Eğer demokratik mekanizmalar sağlıklı bir şekilde işlerse, işletilirse, su kendi mecrasında akarsa ve akıtılmasına engel olunmazsa ve sonuçlara da büyük bir saygı duyulursa Türkiye'de demokrasi noktasında hiçbir problem yoktur, kimsenin Türkiye'de demokrasinin geleceği, milletimizin geleceği konusunda da bir endişeye kapılmasına gerek yoktur.
Bu nedenle biz Hükümet olarak milletimizin bu kararını benimsiyoruz ve bu kararına saygı duyuyoruz ve herkesin de saygı duymasını istiyoruz.''

''SEÇİMİN ANALİZİ YAPILACAKTIR''

Bu seçimin, tartışılması, değerlendirilmesi ve analizinin, zaten sandıklar açılmaya başladığından itibaren yapılmaya başlandığını anlatan Bakan Çiçek, ''Konu, bir taraftan kamuoyu önünde tartışılıyor, bilim adamları, siyasi çevreler, konuya ilgi duyan vatandaşlarımız kendi aralarında değerlendirme yapıyor, yapacak. İşin tabiatı gereğidir, her demokratik ülkede, seçimden sonra bu analizlerin, değerlendirmelerin yapıldığı gibi...'' dedi.

Bu değerlendirmeleri yapanların, kendi konumlarına ve anlayışlarına göre bunu yapacaklarını ifade eden Bakan Çiçek, ''Partiler de değerlendirme yapacaktır'' diye konuştu.

İlk değerlendirmenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından dün yapıldığını anımsatan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Bugün Bakanlar Kurulu'nda bir ön değerlendirme yaptık. Tüm arkadaşlarımız hem kendi seçim bölgeleri hem de seçim kampanyası sırasında Türkiye'nin değişik illerine yaptıkları ziyaretler ve çalışmalar vesilesiyle ortaya çıkan tabloyu kendi yönlerinden değerlendirmişlerdir. Bu çalışmaya devam edeceğiz.
Partimizin yetkili organları MYK, MKYK ve Meclis Gurubumuzla bu çalışmaları büyük bir dikkat ile sürdüreceğiz. Bu değerlendirmenin yapılmasında biz sayısız fayda da görüyoruz. Çünkü ülkede demokrasi kültürünün yerleşmesi, siyasi kültürümüzün derinleşmesi ve gelişmesi her seçimden sonra bu değerlendirmelerin bilimsel açıdan yapılmasına bağlıdır. Bunu biz geçmiş seçimlerde de yaptık. bu defa daha kapsamlı, daha derinlemesine bu çalışmaları sürdüreceğiz.''
Cemil Çiçek, işin bir propaganda yönünün de bulunduğuna, ortaya çıkan sonuçları her partinin kendi yönünden değerlendireceğine işaret ederek şunları söyledi:
''Ancak bir de içe dönük değerlendirmelerin yapılması gerekmektedir. Bu aslında hem partilerin kurumsallaşması açısından hem de demokrasi kültürünün gelişmesi açısından önem arz etmektedir.

Her parti bu konuyu kendisi açısından değerlendirecek, ama ortaya çıkan tabloya baktığımızda seçim sonuçları, oyların partilere ve bölgelere dağılımı ve partilerin oylarının yoğunlaştığı bölgelere baktığımızda ortaya çıkan sonuçların bir de partiler üstü ve stratejik bir bakış ile değerlendirilmesini önemsiyoruz.

Bu seçimlere esas itibarıyla partiler girmiştir. Her partinin nereden ne kadar oy aldığı ve nerelerde yoğunlaştığı dikkate alındığında bu meselenin partiler üstü bakılması gereken yönleri olduğunu da burada ifade etmek istiyorum.
Seçimler bitmiştir. Bu değerlendirmeler yapılacak, ama hukuken itirazlar dışında esas itibarıyla seçimler bitmiştir. Seçilenlere hizmet yolunda başarılar diliyoruz. Artık bundan sonra milletin verdiği mesajların ışığında gündemin seçim dışındaki ana konularına yoğunlaşmamız gerekiyor. Biz de onu yapıyoruz ve bundan sonra da onu yapacağız. Hem iç ve dış çok yoğun gündemler var hem de önümüzdeki haftadan itibaren önemli toplantılar var ve Türkiye bunlara ev sahipliği yapacak, önemli konukları da ağırlayacaktır. Hükümet olarak bizim işimiz Türkiye'yi bugün bulunduğu noktadan daha ileriye götürmek ve Türkiye'nin önünde bulunan sorunlara çözüm arayışlarını sürdürmektir.''