kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Söz yazarı Günay Çoban, aynı zamanda edebiyat öğretmenliği yapıyor. En büyük hayranları ise öğrencileri!

Sezen Aksu'ya kahve falı bakasım var

EYLEM BİLGİÇ - GÜNAYDIN
27.03.2009
Pek çok ünlü şarkının söz yazarı Günay Çoban, 'En iyi söz yazarı' ödülünü kazandığı yarışmada tanıştığı Sezen Aksu'ya hayran: Ne zaman huzuruna çıksam, bir müridin mürşidine olan aşkı gibi hûşû içinde kalırım..
Günay Çoban ismi çoğu kişiye yabancı gelebilir ama müzik camiası onu çok yakından tanıyor. Sezen Aksu'nun 'Hükümsüz', Funda Arar'ın 'Camdan Kalp', Ebru Gündeş'in 'İyi Şanslar', Özcan Deniz'in 'Nasip Değilmiş', Aşkın Nur Yengi'nin 'Meleklerin Duası', Niran Ünsal'ın 'Göçebe', Işın Karaca'nın 'Sevgiliye Son Sözler' ve Hülya Avşar'ın 'Mendil'i gibi pek çok ünlü şarkı hep Günay Çoban'ın kaleminden çıkma. Sinema filmlerine ve televizyon dizilerine de jenerik şarkıları yazan Çoban, müzik piyasasının en aranılan söz yazarlarından. Çok ses getireceğine inandığı senaryolar üzerine de çalışan Çoban'la; söz yazarlığını, müzik piyasasını ve dillere dolanan 'şans'ını konuştuk...

* Söz yazarlığına nasıl başladınız?
Tanınmayan birinin bu piyasaya girmesi zor. Edebiyat eğitimi almış, yazma yeteneği olan biriydim ama bana yardımcı olabilecek kimseyi tanımıyordum. Ben de ne kadar şarkı yarışması varsa katıldım ve pek çok ödül kazandım. Yapımcıların, müzisyenlerin, şarkıcıların dikkatini çektim ve albümlere söz yazmaya başladım.

BENDEN KURTULMAK İSTEDİLER
* Mesela hangi yarışmalarda ödüller kazandınız?
Benim için en değerli olanı, Onno Tunç anısına yapılan şarkı yarışmasında kazandığım 'En İyi Söz Yazarı' ödülüdür. Bu yarışma, 1997 ve 1998 yıllarında sadece iki kez yapıldı ve ben her ikisinde de bu ödülü aldım. İşin ilginç tarafı; tanınan, bilinen ünlü söz yazarları varken, daha önce hiçbir sözü hiçbir yerde yayınlanmamış benim gibi birine bu ödülün verilmiş olmasıdır. Baktılar ki ödülü hep ben kazanıyorum, benden kurtulmak için yarışmayı düzenlemekten vazgeçtiler (gülüyor). Şaka bir yana, ne yazık ki bir daha yapılmadı o yarışma.

* Sezen Aksu da o yarışmanın jürisindeymiş. Kendisiyle bu sayede mi tanıştınız?
Evet. Daha öncesinde sadece hastalık derecesinde hayranıydım. Kendisini tanımamış olsaydım, belki bu hastalığımın iyileşmesi için bir ümit vardı ama artık durumum vahim. Beni ilk keşfeden Sezen Aksu oldu yani.

* Nasıl oldu bu keşif?
Aynı ödülü ikinci kez kazandığım yarışma sonrası verilen kokteylde, Sezen Hanım olanca mütevazılığıyla beni kutladı. Yarışma Antalya Kemer'de yapılıyordu. "İstanbul'a dönünce beni mutlaka ara. Sende ve kaleminde müthiş bir ışık gördüm" dedi ve telefonunu verdi. Benim o anki ruh halimi düşünebiliyor musunuz? Öteki tarafa gidip geldim resmen (gülüyor).

BENİ NE YAPSIN!
* İstanbul'a dönünce aradınız mı?
Hayır, günlerce duygularım yalpaladı. Sonra da 'Koskoca Sezen Aksu beni ne yapsın' dedim ve aramadım. Ama çok şükür ki hayat bizi yıllar sonra bir şekilde buluşturdu ve ben onun 'Bahane' albümündeki 'Hükümsüz' şarkısını yazdım.

* Anladığım kadarıyla Sezen Aksu'nun hayatınızda çok önemli bir yeri var...
Şöhret denen 'sahtekârın' koynunda bir ömür uykuya yatanlardan değil o. Pek çok şeyi aşmış ve aydınlanmış biri. Ne zaman huzuruna çıksam bir müridin mürşidine olan aşkı gibi hûşû içinde kalırım, dillerim lâl olur. Oysa iki beşlik bozasım, sohbeti koyultasım, hatta ona kahve falı bakasım var!

* Ünlü yorumcuların sizin sözlerinizi tercih etme nedeni ne olabilir?
Şarkı sözlerinin içine şiir damlatan biriyim. Sözlerim bir şeyler anlatır, bir hikâyeleri vardır, abuk sabuk, içi boş söz yazmam. Nedeni budur sanırım.

* Peki bu şiir gibi sözler nereden, nasıl geliyor?
Nasıl olduğunu ben de anlamıyorum (gülüyor). Uykularımdan uyandırılıp söz yazdığım çok olmuştur. Benim 'yukarıyla' manevi bağım çok güçlüdür hamdolsun. Zihnimle değil, kalbimle yaşarım. Gönüllü teslimiyetim var yukarıya, severler beni o taraftan (gülüyor).

* Söz yazarlığından iyi para kazanıyor musunuz?
Yıllar önce aynı soruyu rahmetli Aysel Gürel'e sormuşlardı. "Üçün birini kazanıyorum" demişti zekice! Müzik piyasasında adaletli bir paylaşım yok maalesef. Zaten nerede adaletli paylaşım var ki dünyada? Ben işin maddi kısmında değilim. Bir şeyler yaratmanın, bir eser üretmenin verdiği manevi hazzı anlatamam size. Beni en iyi çocuk doğuran kadınlar anlar (gülüyor).

* Müzik piyasasındaki ilişkilerin çok yıpratıcı olduğu söylenir. Ne dersiniz?
Bir belgeselde gördüm. Bir büyük kaplan vahşi doğada gezinirken, bir maymun yavrusuna rastlıyor. Tam parçalayıp yiyecek diye üzülüyordum ki, yavruyu ağzıyla tutup kuytu bir yere götürdü. Orada onu emzirdi, baktı, analık etti. Günümüzde insanlık topluca cinnet geçiriyor. Hayvanlar kadar olamadık. Hepimiz Tanrı'nın sevgili çocuklarıyız ve sonunda aynı kara toprağa gireceğiz. Ömrümüz bile bizde emanetken niye didişip duruyoruz ki?

* Sezen Aksu dışında kimi özel buluyorsunuz? Mesela Tarkan için ne düşünüyorsunuz?
Boğazına bülbül kaçmış onun! Allah'ın en özel kullarından biri Tarkan. Muhteşem bir ruh, özel programlanıp gönderilmiş dünyaya. Sesi ve varlığıyla insanlara iyi gelen, şifa dağıtan bir büyücü o! En büyük hayranı ben ve Sibel Can!
Haberin fotoğrafları