kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ELVAN DEMİRKAN

Spiritüel materyalizm

Tanınmış bir nefes terapisti/ yaşam koçunun, çocuğunun velayet davasını ortaya döktüğü röportajı okuyunca hem çocuğu, hem de öğrencileri adına üzüldüm. Çocuğu adına çünkü; babasının annesi tarafından gazete sayfalarında küçük düşürülmesi onu nasıl etkiler diye... Öğrencileri adına çünkü; okur önünde puan kazanmak için eski eşinin tüm kirli çamaşırlarını ortaya dökmeyi seçen bir eğitmene ne kadar güvenleri kalabilir?

TEHLİKELİ DURUMDANISIZ

Yıllarca Hindistan'a ve dünyanın başka ücra köşelerine gidip gurulardan dersler alarak, binlerce yıllık öğretiler hakkında epey bilgi sahibi olabilirsiniz. Enerji bedenlerini keşfetme, negatif karmalardan uzaklaşma, çakraların açılması, inisiyasyon gibi çoğu kişinin 'relate' etmediği (bağ kuramadığı), hatta ürkütücü bulduğu terimleri günlük hayatınızda kullanabilirsiniz. Ama bu bilgiyi, kendi bakışınızı genişletmek ve farklı düşündüğünüz kişilerle empati kurabilmek için kullanamıyorsanız, tehlikeli bir durumdasınız. Yoga ve meditasyon ile ilgilenen çok kişi 'spiritüel materyalizm'i yaşıyorlar. Yani 'farkında yaşıyorum' edaları ile sadece egolarını törpülüyorlar. Salt bu konulara ilgi göstermek sizi 'spiritüel' yapmaz. Silginin sizi değiştirmesine izin vermezseniz, hiçbir işe yaramaz. Aslında doğunun ruhu iyileştiren bakış açısında, günlük hayata aktarılabilecek çok güzel ve de pratik öğretiler var. Doğu öğretilerinin 'kendini bul' derken kastettikleri; geçmişinizin getirdiği limitlerde sıkışıp, kalmamanız. Düşünce şeklinizi, davranış alışkanlıklarınızı tarafsız olarak fark etmeniz...

YÜZLERCE DERS ALDIM
Ben yoga sertifikamı almak için bir ashramda bir ay yaşadım. Sabah beş, akşam dokuz yüzlerce ders aldım. Öğrendiğim tüm ruhsal öğretilerin, eğer pratik bir uygulaması yoksa, benim için hiçbir anlamı yok. Eve dönerken sadece her şeyden uzaklaşabildiğim bir seansta değil, her gün kolaylıkla uygulayabileceğim rahatlama tekniklerini de beraberimde götürmek önemliydi benim için. Yani ashramda yaktığım o güzel mum ışığını şehir hayatımda da koruyabilmek... Eğer Hindistan'daki bir ashram hayatını gelip İstanbul'un göbeğinde yaşamaya çalışırsanız, cinnet geçirmeye epey yaklaştınız demektir... Her şeyden önce sevimsiz bir kişilik olursunuz ve de zaten bunu becerebilmeniz imkansız... Dünyanın ücra bir köşesindeki spiritüel 'retreat'in maksadı; geriye çekilmek, her şeyden uzaklaşıp kendi ruhunuza ve içsel yolculuğunuza kendinizi vermektir... Bir arkadaşımın 'kendimi doğal ortama teslim etmek için gidiyorum' dediği gibi... Aslında o yolculuğu illa seyahat ederek değil kendi içinizde de gerçekleştirebilirsiniz. Kendinizi kocaman bir soru işareti olarak görüp, yaşantınız, eşiniz, işiniz, vizyonunuzla ilgili her türlü soruyu kendinize sorabilirsiniz. Bulduğunuz her cevap sizi bir adım öteye götürebilmeli. Otantik kişiliğiniz böyle ortaya çıkar. Daha hızlı, daha etkili, daha üretken olmaya şartlandığımız nörotik bir toplumun baskılarına yeri geldiğinde karşı koyabilmek ve kendi sığınağımızı yaratabilmek... Vücudun verdiği sinyalleri önemseyip, ne zaman durulup, nerede yön değiştirileceğini fark etmek.

YAŞADIĞINIZI HİSSEDİN
Mesela ertesi günü kendinizi daha stresli ve yorgun hissedeceğinizi bildiğiniz için, normalde kaçırmak istemediğiniz bir davete 'hayır' diyebilmek... Güzel bir bahar gününde havayı içinize çekebilmek ve yaşadığınızı iliklerinize kadar hissetmek... Sonra, o noktadan başlayıp, ruh halinizi inşa etmek. Bir anda düşüncenizin şekil değiştirmesi ve bunu trafikte, markette, işinizde ve evinizde kullanabilmek. Mükemmeliyetçiliğin içinde kendinizi kaybetmemek. Her şeyden önemlisi de arada bir yalnız olmaktan korkmamak. Ben ailemi ve arkadaşlarımı çok seviyorum ama onların bana ulaşamadığı zamanları da seviyorum. Tüm bunlar için sebat etmek önemli, ama katı bir disiplinle değil, hassasiyet göstererek. Çünkü ne kadar kolay yoldan çıkıp, sürüklenebileceğimi biliyorum...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın