kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Bu iddianame dünü de aydınlatacak

İkinci Ergenekon davası Türkiye'de yeni bir dönemi başlatıyor. İlk kez darbe girişimcileri sivil yargı önünde hesap verecek. İddianamenin ayrıntıları dikkatle incelendiğinde, bu sürecin ne anlama geldiğini görmek istemeyenler bile sarsılacak.
Yapılmak isteneni iddianame çok net ortaya koyuyor; Terör örgütü kurma ve yönetme... Hükümeti ve TBMM'yi ortadan kaldırmak veya görevini yapmaya engel olmak...
Bu, "darbe yapmak" isteyenlerin ilk kez resmiyet kazanmasıdır.
Aslında iddianamede dile getirilen bu suçlamalar açık olmasa da hepimizin gözleri önünde yaşandı.
12 Eylül'leri, 28 Şubat süreçlerini de işin içine katarak "Niçin onlar yargılanmıyor?" gibi kapsamı genişletme çabaları bugünkü gerçeği görmemize engel değil.
Kuşkusuz Türkiye er veya geç kendi karanlık geçmişiyle de hesaplaşacak. Ancak şimdi karşımızda daha hafızalarımızdan silinmeyen yakın tarihli bir darbe girişimi var.
Ayışığı, Sarıkız ve Eldiven...
Türkiye toplumunun öncelikli sorunu bu...
Üstelik bu girişim ötekilerini de aşan bir anlayışa sahip. Baksanıza karşımızda sadece hükümeti alaşağı etmekle yetinmeyen, TBMM'yi de devre dışı bırakan, mevcut üç siyasi partinin liderlerini değiştirmeye kalkan, medyayı ele geçirmenin ince hesaplarını yapan, hatta 15 yıl iktidarı bırakmamayı göze alan bir yapı söz konusu.
Biraz geriye gidersek, 2006'da patlayan bombalar, suikastlar, saldırılar bir yana, sadece iki somut belge 2003-2004'te ve sonrasında çok açık biçimde darbe planlandığını gösteriyor.
Önce emekli oramiral Özden Örnek'in, son dönemde de gazeteci Mustafa Balbay'ın "Darbe Günlükleri" ortaya çıkınca bu gerçek açıkça görüldü ve uzun dönemdir kafalarda "şüphe yaratan" sorular da dağılmaya başladı.
İkinci davanın ayrıntılarıyla sürece şüphe ve kaygıyla bakan onlarca insanın bakışı daha da değişecek. Ve Türkiye ilk kez darbecileriyle yüzleşecek.
Bu açıdan Ergenekon Terör Örgütü'yle ilgili açılan ikinci dava tarihi önemde bir dava olacak.
Şimdi herkes bu tarihi davada, Eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve emekli oramiral Özden Örnek'in ifadelerini merak ediyor.
İki komutanın ifadesiyle bu tarihi dava daha da derinleşecek ve süreç içinde dünü de aydınlatan bir davaya dönüşecek.
Böylece bugünden izi sürülmeye başlanan faili meçhul cinayetleri, yargısız infazları yapanların da, bu zemini yaratan 28 Şubat Postmodern darbe planlayanların da yargı önünde hesap verecekleri günler gelecek.
Türkiye, zor da olsa çok yönlü bir temizlenme süreci başlattı.
Bu zoru bu ülkenin geleceği için başarmak zorunda...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın