kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
27 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Dağcılar bu dairede bir araya gelip dünya şampiyonasına hazırlanıyor.

Beyoğlu dağının örümcek adamları

PINAR ÇELİK
26.03.2009
Profesyonel dağcılar tırmanma antrenmanı yapacak yer bulamayınca, 10 bin TL yatırım yapıp bir daireyi tırmanma parkuru haline getirdi..
Alışveriş merkezlerindeki tırmanış duvarlarıyla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Düz bir platform üzerine yerleştirilmiş küçük çıkıntılarla tırmanmayı kolaylaştıran, bele bağlanan iple de can güvenliğini tehlikeye atmayan tırmanış duvarları, özellikle bu sporu merak eden, ellerindeki alışveriş poşetlerini bir kenara bırakıp, "Bir de ben deniyim şu dağcılığı," diyenleri cezbeder.
Ancak dağcılar, gerek düşük zorluk seviyesi gerekse alışveriş yapanlar tarafından işgal edilen tırmanış duvarlarından ümidi kesmiş olacaklar ki, çözümü kendi dağlarını yaratmada buldu.
Beyoğlu'nda Ağa Camii'nin yanındaki sokakta bir binanın ikinci katında, 10 dağcının aralarında 10 bin TL toplayarak yarattıkları zorlu tırmanış duvarları, profesyonel dağcıların da uğrak yeri. Fırsat bulup doğal dağ tırmanışı yapamayan ancak bir yandan da şampiyonalara ya da bölgesel yarışmalara hazırlanan dağcılar, her akşam bir-iki saat Beyoğlu'ndaki bu dairede antrenman yapıyor.

BOULDERHANE DİYORLAR

Bu dağa tırmanmak belli bir ücrete tabi değil. Yapay duvar anlamına gelen boluder kelimesinden yola çıkarak Boulderhane adını verdikleri mekâna gelen profesyonel dağcılar kirayı ve giderleri aralarında para toplayarak karşılıyor. Mekânın kurucularından İbrahim Akçay, "Burası bir ticarethane değil. O amaçla da kurulmadı. Tırmanış yapacak yer sıkıntısı çok yaşıyorduk ve arkadaşlarla böyle bir yer yapabileceğimizi düşündük," diye anlatıyor.
Yurtdışında bu tip yerlerin oldukça fazla olduğunu belirten Akçay, "Ancak şimdilik bu Türkiye için zor. Çünkü ne dağcılığa bu kadar ilgi var ne de böyle mekânlara para harcanıyor," diyor.