kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
25 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kuyuların dili çözüldü

MUTLU ÇÖLGEÇEN
24.03.2009
Kayseri Jandarma Komutanı Temizöz'e gözaltı yolunu gizli tanık yol açtı. İddiaya göre Temizöz Cizre'de görevliyken infazları gerçekleştiren ekiple birlikte hareket etti..
Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü "ölüm kuyuları soruşturması", 1990'lı yılların terörle mücadelede sürecindeki korkunç iddiaları da gün ışığına çıkardı. Geçen hafta Suriye'ye kaçarken yakalanarak dün tutuklanan korucubaşı Kamil Atak ve önceki gün gözaltına alınan Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ün işkenceden yargısız infaza, Hizbullah'ın silahlandırılmasından faili meçhul cinayetlere kadar varan çok ağır iddialarla suçlandığı ortaya çıktı. Gizli tanık M.B.'nin 13 ve 19 Mart tarihli iddialarına göre Temizöz, 1995'te binbaşı rütbesiyle Cizre'de görevliyken, korucubaşı ve dönemin Belediye Başkanı Kamil Atak'la tanıştı ve birçok infazda bu ekiple birlikte hareket etti. Gizli tanıklaınr Cemal Temizöz ve Kamil Atak'la bağlantılı şu iddialarda bulunduğu öne sürüldü:

* ERSEVER KORUCU YAPTI: Kamil Atak, 1985'te kaçak durumdaydı, iki suçtan aranıyordu. 1987'de Atak'a, Silopi bölgesinde görev yapan Cem Ersever isimli jandarma görevlisi "Siz korucu olun. PKK ile mücadele edin" demiş. Atak ve ailesi Cizre ve özellikle Üçağaç köyü kırsalında terörle mücadele görevi yapmaya başladı.

* KUNDAKÇI PAŞA'DAN YETKİ: Hasan Kundakçı Paşa, Kamil Atak'ın evine geldi. Hasan Paşa, Kamil Atak'a ne istediğini sordu. Atak, "Bana Cizre ilçesinde arama yetkisi ver" dedi. Paşa da "Askerle bu işi yapabilirsin" dedi. Cizre'de rahat dolaşmaya başladık. Arama, kimlik sorma ve gözaltı yapmaya başladık. Yanımızda asker olmadan dahi bu işlemleri yapabiliyorduk.

* KAMİL ATAK, PKK'YA SİLAH VERDİ: Atrenk denilen yaylada PKK adına faaliyet yürüten Hogir kod isimli örgüt üyesi mezralarda yaşayan aşiret üyesi kişilere silahlı baskın yapıp 450 küçükbaş hayvanı katletti. Atak, kırsaldaki örgüt mensupları ile anlaşmak için karar aldı. 5 kişi alarak Hogir ile görüşmek için kırsala gitti. Para ile 5 Kalaşnikof götürdü. Daha sonra Cizre tank tabur komutanı Kamil Atak'ı odasına çağırmış. "PKK'ya 5 Kalaşnikof ve para vermişsin" demiş. Kamil reddedince, "Şahidim var" diyerek kapıdan birini çağırmış. İçeri giren kişi üniformalıymış. Atak bu kişinin Hogir kod isimli kişi olduğunu anlamış.

* MUSTAFA AYDIN NASIL ÖLDÜRÜLDÜ: Baskın olayı etrafta duyuldu. 450 hayvanın öldürülmesi hadisesi Hogir'in eylemi olduğu için hayvanların sahibi Mustafa Aydın, savcılığa dilekçe vermiş. Olay sırasında çoban olan kardeşlerinden biri öldürülmüştü... Bu sırada Mustafa'nın amca çocukları Arafat Aydın ve Mehmet İlbasan gözaltına alındı. Mustafa Aydın, Arafat Aydın ve Mehmet İlbasan kelepçeli vaziyette oturuyorlardı. Orada İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Cemal Temizöz, Kemal Atak, Abdülcabbar Özkan, Abdullah Aşan ve korucular vardı. İtirafçılardan Abdülhakim Güven, Adem Yakın da oradaydı.

* KARINCA YUVASINDA İŞKENCE: Özellikle Mustafa'yı sorguluyorlardı. Mustafa, çıplak halde el ve ayakları bağlı karınca yuvasının üzerine oturtulmuştu. Binbaşı Cemal Temizöz, Mustafa'nın yanına yaklaşarak üzerinden tabancayı alıp bir el ateş etti. (Kurşunun) Mustafa'ya değip değmediğini görmedim. Mustafa bağırdı. (İtirafçı) Adem ile Abdülhakim Mustafa'yı öldürdü. Mustafa'nın cesedinin ailesine teslim edilmesini Cemal Binbaşı, Abdülcabbar Özkan'a söyledi.

* İŞKENCE EVLERİ: Cizre'de evlerin alt kısımlarında "sığınak" diye isimlendirdiğimiz yerler yapmaya başladık. Bu şekilde Atak'ın Cudi mahallesinde bulunan iki katlı evinin alt katındaki nezarethane vardı. Sadece bir odadan ibaretti. Sorgulama burada yapılıyordu.