kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Transgenetik mısır yasaklandı

AA
Giriş Saati : 24.03.2009 14:50
Güncelleme : 24.03.2009 21:34
Yeni Haber
Lüksemburg, genetik yapısı değiştirilmiş mısırın ekimini yasaklayan ülkeler arasına katıldı. ..
Lüksemburg Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Amerikan Monsanto şirketinin yetiştirdiği transgenetik "Mon810" mısırının ekiminin yasaklandığı belirtildi.

Açıklamada, Lüksemburg'un tedbir olarak, son yıllarda Avusturya, Macaristan, Yunanistan ve Fransa ile aynı yasaklama kararını aldığı kaydedildi.

Lüksemburg Sağlık Bakanının imza attığı ve bugün resmi gazetede yayımlanan kararın geçen yıl ve bu yıl yayımlanan araştırmalarda Mon810'un tamamen zararsız olduğu sonucuna varılamaması, bilimsel, çevresel ve siyasi gerekçeler ile yapılan kamuoyu yoklamasında Lüksemburgluların yüzde 83'ünün bu tür mısıra karşı olduğunu söylemeleri üzerine alındığı vurgulandı.

Bu arada, çevre kuruluşu Greenpeace, "bu tarihi kararı nedeniyle" Lüksemburg hükümetini kutladı.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) "Mon810"un insan ve hayvan sağlığı ile çevreye herhangi bir risk teşkil etmediğini açıklasa da yapılan araştırmalar, bu mısırı yiyen farelerde karaciğer ve böbrek sorunları ortaya çıktığını, ayrıca dişi farelerde üreme sorunlarına rastlandığını göstermişti.

Bir canlı türüne başka bir canlı türünden gen aktarılması veya mevcut genetik yapıya müdahale edilmesi yoluyla yeni genetik özellikler kazandırılmasıyla elde edilen ürüne ''transgenetik ürün'' adı veriliyor.