kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

BM Genel Sekreteri, herkesi "tamtamları çalmaya" çağırdı

CİHAN
Giriş Saati : 24.03.2009 11:46
Güncelleme : 24.03.2009 21:34
Yeni Haber
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, 25 Mart Kölelik ve Atlantik Aşırı Köle Ticareti Kurbanlarını Anma Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. ..
Afrika kökenli Barack Obama'nın ABD Başkanı olarak yemin ederek göreve başlamasının 400 yıl önce başlayan kölelik tarihinin dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Ban Ki-moon, mesajında şu ifadeleri kullandı:

"Amerika kıtası ve Karayipler'de tarihin en büyük zoraki göçüne maruz kalmış insanların torunları dün olduğu gibi bugün de adalet, asimilasyon ve saygınlık mücadelesi veriyor."

BM Genel Sekreteri, Afrika'nın köle ticaretinin ve akabinde yaşanan sömürge döneminin yarattığı tahribattan henüz tam olarak kurtulabilmiş olmadığını belirtti. Ban, "Afrika kökenli insanlar, kendilerini diğerlerine göre daha fazla yoksulluk içinde yaşamaya zorlayan derin önyargılarla her gün mücadele etmek zorunda kalıyor." dedi.

Kölelik resmen yasaklanmış olsa bile ırkçılığın hâlâ dünyamızı kirletmeye devam ettiğini vurgulayan Ban, "Çalışmak üzere rehin bırakma, fuhşa zorlama ve çocukların savaşlarda ve uyuşturucu kaçakçılığında kullanılması gibi günümüz kölelik biçimleri de varlığını sürdürüyor. Bu tür suiistimallere yüksek sesle ve açık bir şekilde karşı durmamız büyük önem taşıyor." çağrısı yaptı.

Bu yılki 25 Mart'ta "Sessizliğini Kır, Tamtamları Çal" temasını kullandıklarını belirten Ban, "Afrika'da ilk insanların ortaya çıktığı zamandan bu yana tamtamlar tarihimizin ritmini tuttu, ortak tarihimizi kutlamamıza yardım etti. Bugün, beyaz olsun siyah olsun, kadın olsun erkek olsun hepimizin bir olduğunu ilan etmek için herkesi tamtamları çalmaya çağırıyorum." dedi. Ban, mesajına şu ifadelerle son verdi: "Bir müzisyen çalarken diğeri onu dikkatlice dinler. Biz de onlar gibi yapmalıyız. Birbirimize saygı gösterir, farklılıklarımızdan mutluluk duyarsak ve ortak hedeflerimiz için çalışırsak ahengi yakalayabiliriz."