kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saman nezlesi astımı tetikliyor

AA
Giriş Saati : 24.03.2009 16:31
Güncelleme : 24.03.2009 23:22
Yeni Haber
Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği Başkanı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, bahar aylarında görülme sıklığı artan saman nezlesinin, astım hastalarının hayatını çekilmez hale getirdiğini belirterek, ''Hastalar, en azından mayıs ayı sonuna kadar pikniğe gitmemeli ve yeşillik alanda bulunmamalı'' dedi...
Tutluoğlu, nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi ve tıkanıklık hissi gibi belirtilerle kendini gösteren ve hava yollarının kronik iltihabı olarak tanımlanabilen astımın, Türkiye'de 5 milyon kişide görüldüğünün tahmin edildiğini belirtti.

Bahar aylarında görülme sıklığı artan ve halk arasında saman nezlesi olarak adlandırılan ''alerjik rinit''in hastaların hayatını çekilmez hale getirdiğini anlatan Tutluoğlu, alerjik rinitin astımlı hastaların yaklaşık yüzde 80'inde görüldüğünü ve hastalığın seyrini ağırlaştırdığını kaydetti.
Hastalara bahar aylarında daha dikkatli olmalarını tavsiye eden Tutluoğlu, ''Baharda polenlerle birlikte astımı tetikleyen saman nezlesinin yanı sıra yıl boyunca ev tozu akarları, mite denilen keneye benzer canlılar, kalorifer böcekleri, kedi, köpek ve kuş gibi hayvanlar da astımı azdırıyor'' dedi.

Tutluoğlu, astım ve alerjik rinitin artık ''tek hava yolu hastalığı'' olarak algılandığını ve tedavide ortak yaklaşıma yönlenildiğini dile getirdi. Hastaların saman nezlesinden korunmak için en azından Mayıs sonuna kadar pikniğe gitmemelerini ve yeşillik alanda bulunmamalarını öneren Tutluoğlu, şunları kaydetti:

''Büyük şehirlerde polen olmaz diye düşünülmemeli. Çünkü polenler 60 kilometre kadar uzağa uçarak gelebiliyor. Bu yüzden gerekmedikçe kapalı ortamda olmak ve mümkünse pencereleri kapalı tutmak hastalar açısından önemli. Bazı durumlarda ev ve araba içerisinde hepa filtreli hava temizleme cihazları kullanmak yararlı olabilir.''

Yapılan birçok çalışmanın alerjik rinitin sonradan astıma dönüşebildiğini gösterdiğini anlatan Tutluoğlu, şöyle devam etti:

''Astım ve rinit eşzamanlı görülebildiği gibi, nadir bazı durumlarda astıma alerjik rinitten önce de rastlanabilmektedir. Ama vakaların yüzde 70-80'inde alerjik rinitin astımdan önce veya astımla eşzamanlı geliştiği söylenebilir. Alerjik rinitin şiddeti astım gelişimini de etkilemektedir. Sonuçlanan çalışmalar rinit semptomlarının astım gelişiminde ne derece önemli olduğunu ortaya koymaktadır.''

Şehir hayatı ve sanayileşmenin astım görülme sıklığını artırdığına işaret eden Tutluoğlu, Türkiye'deki astım hastalarının yaklaşık 1 milyonunun İstanbul'da yaşadığının tahmin edildiğini kaydetti.