kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
24 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Faturası yüksek' diye ilacı kesmeyin!

PROF. DR. MEHMET ÖZ
PROF. DR. MEHMET ÖZ
20.03.2009
Tansiyon, kolesterol ya da şeker ilaçlarınızı 'bütçenizi sarstığı için' bırakmaya kalkmayın. Üç kuruş hesabı yapıp, sağlığınızı bozmayın..
Söz konusu sağlığınız olduğunda, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ı rol modeli almamalısınız. Kolesterol düşürücü ilaçları kullanmayı bırakan Clinton, 2004 yılında kalbinden dörtlü by-pass ameliyatı geçirmek zorunda kalmıştı. Bu durumdaki tek isim Clinton değil...

ÖLÜM NEDENİ OLUR
Yapılan yeni araştırmalar Amerikalılar'ın çoğunun aynı hatayı yaptığını gösteriyor. İnsanlar, sağlıkları için mutlaka kullanmaları gereken ilaçları, çoğunlukla finansal sebepler nedeniyle düzenli olarak kullanmıyor. (Bu durum Bill Clinton örneği için geçerli değil tabii...) Kronik kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve astım gibi rahatsızlıklarda ilaç tedavisini aniden kesmenin; ölüme neden olabileceği, yapılan yeni araştırmalarla kesin olarak saptandı.

RİSKİNİZ ARTAR
Hatta ilaçları tümüyle kesmediğiniz halde dozlarını azaltıp, saatlerini atlamanız da size pahalıya mal olabilir.

* Kolesterole karşı kullanılan ilaçları kullanmayı aniden bırakmak, ölüm riskini bir yıl içinde yüzde 16 oranda artırır.

* Ayrıca bu risk; ilacı bıraktıktan sonraki iki hafta içerisinde de yüzde 50 oranında artar. Çünkü ilacı bıraktığınız takdirde iltihaplanma artar ve atardamarların duvarlarında plaklar oluşur.

Düzenli kullanın

* Şeker hastası olan ve kan şekeri ilaçlarını kesen insanlar ise hastaneye yatmak konusundaki risklerini 23 kat artırırlar. Ölüm riskleri de altı kat daha fazla olur.

* Tansiyon ilaçlarını düzensiz kullanmak ise bir sonraki yıl kalp krizi geçirme riskini yüzde 35 artırır.

* Astım ilaçlarını düzensiz kullanmak da başınıza büyük sorunlar açabilir. Astım nedeniyle hastanede tedavi görenlerin yüzde 60'ı, düzensiz ilaç kullanımı nedeniyle oradadır!