kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Günaydın  
ŞİRİN SEVER

Dört kitap alın bir çocuk okutun

Metro Group'un Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu ile bir öğle yemeği yedik geçen hafta. Hani şu, Anadolu'da okuyamayan kızlara destek amacıyla 'İmkansız(!) Periler...' isimli kitabın hazırlanmasına ön ayak olan, kız çocuklarının okuması için canla başla farkındalık yaratmaya çalışan kadın... Bana da aynı şeyi yaptı. Öyle şeyler, öyle hikayeler anlattı ki... Okuyup geçtiğim önüme yığılı basın bültenlerinden, haberlerden, duyurulardan başımı kaldırıp dikkatle onu dinlememi sağladı en azından. Az şey mi? Çoğumuz farkında değiliz, masal falan zannediyoruz ama Tekeoğlu'nun elindeki veriler, Anadolu'daki korkunç yoksulluk ve imkansızlık tüyler ürpertici. Dinleyin lütfen... Türkiye'de bir milyon kız çocuğu okul yüzü görmeden büyüyor. Zaten 12-13 yaşında da evlendiriliyor ve arka arkaya çocuk doğuruyorlar. Çocuklarının da kaderi kendilerininki gibi oluyor. En acısı da ne biliyor musunuz? Türkiye kızlarını okutmakta İran'ın bile çok gerisinde. Ancak Sudan'la kıyaslanabilecek seviyelerde. (Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği'nin yaptığı araştırmaya göre, kız çocuklarının ortaöğretime gitme oranı Türkiye'de yüzde 45'ken, İran'da yüzde 69, Mısır'da yüzde 70'e çıkıyor.) Sadece Batman, Diyarbakır, Muş, Siirt, Ağrı, Bitlis, Şırnak, Hakkari, Şanlıurfa ve Van'da 250 bin kız öğrenci okuldan uzak yaşıyor. Bu oran Türkiye'de okula gönderilemeyen kız çocuklarının neredeyse yüzde 40'ına denk geliyor. Pek çok aile 30 lira aşı parası almak için durmadan çocuk yapıyor. Evlerinde oturacak tek bir sandalye yok, çocukların ayakları ya çıplak, ya yırtık pabuçlu ya da karkış- soğukta bile naylon ayakkabılı. Okulu mu düşünecekler bu durumdayken? Tam da Mahsun Kırmızıgül imzalı 'Güneş Gördüm'deki aile tablosu; ne bir eksik ne bir fazla.
Bu manzarayı ciddiye alan ve duyarlı davranan Metro Group da kolları sıvıyor. Nasıl yapıyorlar bunu? İlginç bir hikayesi var elbette... Nurdan Tümbek Tekeoğlu bir gazete haberi sayesinde 'uyanıyor' resmen. Ağrı'nın sınır karakolunda askerliğini yapan Mahfuz isimli askerin, bir aylık asker maaşı olan 24 YTL'yi 'Baba Beni Okula Gönder' kampanyasına bağışladığını okuyunca gözyaşlarına hakim olamıyor. Asker Mahfuz; kız kardeşinin okuyamadığını söyleyerek, başka kız çocuklarının okuması için maaşını veriyor çünkü. Tekeoğlu genel müdürleriyle konuşuyor, hemen yüz kız çocuğunun üç yıllık eğitim masraflarını karşılıyorlar şirket olarak. Bu kız çocukları Türkiye'nin en yoksul ili Muş'tan seçiliyor. İhtiyaç o kadar büyük ki; rakam yüzde kalmıyor, bin çocuğa kadar çıkıyorlar kısa sürede. Evet şirket olarak muazzam bir iş yapıyor ve bin çocuğun eğitim giderlerini karşılıyorlar.
Bununla da kalmıyorlar... Başka çocukların da okuyabilmesi için çeşitli yollar arıyorlar. Türkiye'nin on ilinde eğitimlerine destek oldukları kız çocuklarının en başarılılarını ziyaret edip onların hayat hikayelerini bir kitap ve belgeselde topluyor; adını da 'İmkansız(!) Periler...' koyuyorlar. Eğitim masrafları üstlenilen bin kızı yakından tanıyan METRO Group Türkiye Temsilcilik Ofisi çalışanları tarafından, a'dan z'ye amatör bir ruhla hazırlanan kitap ve belgeselin satışından elde edilen gelir 'Metro Group'un Çağdaş kızları' fonuna bağışlanıyor. Bu fona aktarılan kaynak, bin kız çocuğunun yaşam giderlerinin karşılanmasında kullanılacak. Bu çok çok önemli bir çaba. Çünkü 'Kardelenler', 'Baba Beni Okula Gönder' gibi kampanyalarla ancak otuz bin kız çocuk okutulabiliyor henüz. Türkiye'de bir milyon kız çocuğunun okuyamadığı düşünülerse.... Bu aşamada Tekeoğlu, ilginç bir anektod anlatıyor... Türkiye'nin çok ünlü ve büyük holdinglerinin kapısını çaldıklarını, onlara projelerini anlattıklarını ancak holding yöneticilerinin sayılı kitap aldığını belirterek yaşadığı hayal kırıklığından söz ediyor. Oysa Türkiye'deki büyük holdinglerin, işadamlarının her biri biner çocuk okutsa belki de sorun çözülecek.
Gelelim sadede... İçinde bir çok küçük kızın etkileyici hikayesinin anlatıldığı 'İmkansız(!) Periler...' kitabı on liraya satılıyor. Kitapevlerinden alırsanız, fiyatın bir kısmı düşüyor. Eğer dört kitabı, aşağıdaki adresten doğrudan doğruya ısmarlarsanız, ele geçecek olan 40 lira bir kızımızın bir aylık okul masrafını karşılayacak. Bu rakam yıllık 480 TL'ye denk geliyor. Ve verdiğiniz paranın tamamı kızların eğitimi için harcanıyor. Nurdan Tümbek Tekeoğlu Çınar Caddesi Kavak sokak Yalçınlar Plaza A Blok, Kat: 2 34197 Yenibosna-İstanbul Düşünün ayda 40 lirayla bir kız çocuğunun hayata tutunmasını, okumasını sağlayabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın