kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyada nevruz kutlamaları

AJANSLAR
Giriş Saati : 21.03.2009 11:53
Güncelleme : 21.03.2009 22:51
Yeni Haber
Hicri Şemsi takvimine göre yeni yılın ve baharın gelişi anlamına gelen Nevruz Bayramı dünyada coşkuyla kutlanıyor.

AFGANİSTAN

Afganistan'da binlerce kişi Hicri Şemsi takvimine göre yeni yılın ve baharın gelişi anlamına gelen Nevruz Bayramı'nı coşkuyla kutluyor. Nevruz Bayramı nedeniyle Afganistan'ın Belh şehrinde Hz. Ali'nin mezarı olarak bilinen türbede tören düzenlendi. Afganistan Dışişleri Bakanı Rengin Dadfar Spanta, Cumhurbaşkanlığından bir heyet ve Belh ili valisi Ata Nur Muhammed'in yanı sıra İran, Tacikistan ve Pakistan'dan heyetlerin de katıldığı törende yeni yılın bayrağı göndere çekildi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Spanta törende, Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'nin yeni yıl mesajını okurken, Karzai'nin mesajında yeni yılda birlik, beraberlik, barış, dostluk ve yeni yılın Afganistan'a hayırlı olmasını dilediğini kaydetti.

Tören boyunca olağanüstü güvenlik önlemleri alınırken, şehre araç girişleri kontrol edildi ve tören alanına girmek isteyen kişiler de güvenlik kontrolünden geçirildi. Nevruz Bayramı Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Afganistan ve Tacikistan'da "milli bayram" olarak her yıl kutlanırken, bayram süresince resmi tatil ilan ediliyor. Nevruz boyunca kederli olmak büyük ayıp ve suç sayılıyor. Kutlama törenlerinde yöresel oyunların oynandığı Afganistan'da güne özel yemekler pişirilerek, eğlenceler düzenleniyor. Kabir ve akraba ziyaretleri yapılarak güreş tutuluyor ve oğlak oyunu oynanıyor.

Yeni yıla nasıl başlanırsa, yılın öyle geçeceğine inanan halk, topluca Nevruz yemeği yedikten sonra yeni yılı kutlayarak yakılan Nevruz ateşinin üzerinden atlıyor.

TÜRKİYE VE DÜNYADAN NEVRUZ KARELERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan'da Nevruz Bayramı ülke genelinde törenlerle kutlanıyor.

Orta Asya'da baharın müjdecisi olarak bilinen Nevruz Bayramı dolayısıyla Türkmenistan'da 21-22 Mart günleri resmi tatil ilan edildi

Başkent Aşkabat yakınlarındaki Anev bölgesinde "Saman odu" adı verilen Nevruz ateşi yakıldı. Folklor ekipleri, ateşin etrafında gösteriler sundu.

Kutlamalar çerçevesinde güreş müsabakaları düzenlenirken, Nevruz yemeği olarak bilinen, çimlenmiş buğdaydan yapılan "Semene" yemeği ile Türkmen pilavı pişirildi.
Başkent Aşkabat ve diğer beş eyalette ülkenin tanınmış sanatçıları halka açık konserler de verecek.

Bu arada Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçiliği, Aşkabat Anadolu Lisesinde Nevruz şöleni düzenledi.

Şölene Büyükelçi Hüseyin Avni Bıçaklı, yabancı misyon şefleri, büyükelçilik çalışanları, Türk iş adamları, öğrenciler ve veliler katıldı.
Büyükelçi Bıçaklı'nın Nevruz ateşini yakmasıyla başlayan şölende, kutlamalara katılanlar ateşin üzerinden atladı ve geleneksel demir dövme töreni yapıldı. Şölendeki çeşitli yarışmalara katılan öğrenciler "Kolbastı" oynadı.

Türk yemeklerinden örneklerin sunulduğu şölen çerçevesinde, Türk ve Türkmen el işlerinden oluşan sergi açıldı.

Türkmenistan'da nevruz geleneği

Türkmenler, baharın müjdecisi Nevruz'u "Türkmen yeni yılı" olarak kabul ederken, bu bayramda ülkede her yer süsleniyor.

Nevruz'da Türkmen pilavı, ekmeği, böreği sofralardan eksik olmazken, Nevruz yemeği olarak kabul edilen "Semene" akraba ve yakınlara ikram ediliyor.

Gençler kurulan dev salıncaklarda sallanırken, yaşlılar geleneksel keçe-keçe oyunu oynuyor. Oyunda iki gruba ayrılan yaşlılardan biri elindeki yüzüğü teker teker tokalaştığı kendi ekibinden birinde saklıyor. Diğer gruptakiler, üst baş aramadan, rakiplerinin mimiklerinden ya da nabzından yararlanarak yüzüğü bulmaya çalışıyor. Oyunda galip gelen grup, ödül olarak koyun ve halı kazanıyor.

SUUDİ ARABİSTAN

Türkiye'nin Riyad Büyükelçiliği'nin girişimleriyle bu yıl Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da Nevruz Bayramı kutlandı.

Kutlamalar bu yıl ilk kez Riyad bulunan Orta Asya Cumhuriyetleri ile ortak yapıldı. Önceki yıllarda Riyad Büyükelçiliği'nin bugünlerde kermes organize edilerek bu tür etkinlikler yapılmıştı. Bu yıl Riyad Büyükelçiliğinin girişimiyle Suudi Arabistan'da bulunan Azerbaycan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan'ın büyükelçilikleri de eşlik etti. Kutlamalar Riyad Büyükelçiliği'nde yapıldı. MEB'e bağlı Riyad Uluslararası Türk Okulu öğretmenlerinden Rıfat Yiğit Nevruz hakkında bir konuşma yaptı. Kutlamada Türkiye'nin Riyad Büyükelçisi Naci Koru'nun yanı sıra Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Tacikistan Büyükelçileri ve elçilik görevlileri de birer konuşma yaptı.

Kutlamalara ev sahipliği yapan Büyükelçi Koru yaptığı konuşmada, elçilik olarak her yıl bir bahar şenliği kutlamaları yaptıklarına dikkat çekti. Koru, "Bu yıl ilk olarak Orta Asya ülkeleri kardeşlerimizle bu organizasyonu yapma teklifinde bulunduk. Onlar da sağ olsunlar bizi kırmadılar, (teklifimizi) kabul ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum herkesin bayramını tebrik ediyorum" dedi. Diğer ülke büyükelçileri de yaptıkları konuşmalarda bu organizasyonun yapılmasında büyük emekleri olan Koru'ya teşekkür ederek, emeği geçen herkesi kutladı.

Kutlamada büyükelçiler, Nevruz Bayramı'nda gelenek olan demir dövme, ateşten atlama gibi etkinliklere katıldı. Ateşten atlama etkinliğine çok sayıda vatandaşta katıldı. Bahar Şenliği kutlamalarında her ülke standlar kurarak kendi geleneksel yemek, giyim, süs eşyası gibi kültürlerini yansıttı. Kutlamalara Suudi Arabistan'da yaşayan Türkler ve misafir ülke vatandaşlarının yanı sıra Suudililer de katıldı. Kutlamalar büyük ilginin olması dikkat çekti. Şenlikler sırasında yiyecek, içecek, hediyelik eşya v.b. yapılan satışlardan elde edilen gelirler bir hayır kurumuna veya Türkiye'de bir okula bağışlanacağı belirtildi. Katılımcı ülkeler müzik ve folklor gösterileri yaparken bazı ülkelerde kutlamalara katılmak üzere sanatçılar getirdi.

Büyükelçi Naci Koru Kutlamalar hakkında Cihan Haber Ajansı'na bir değerlendirme yaptı. Koru, "Biz Riyad Büyükelçiliği her sene bahar şenliği yapıyoruz, bir kermesimiz oluyor. Bu kermesten elde edilen gelirler Türkiye'de bir okul veya hayır kurumu, sağlık amaçlı kullanılıyor. Bu sene biraz değişiklik olsun istedik ve Türki Cumhuriyetleri, Güney Asya Cumhuriyetlerini de davet ettik. Hepsi de katıldı. Daha şenlikli, daha güzel, daha fazla katılımlı bir bahar şenliği oldu, bundan da büyük bir mutluluk duyuyoruz." dedi.

Riyad Uluslararası Türk okulu öğrencileri müzik ve folklor gösterileri de yaptı. Öğrencilerin kolbastı oyununun çok ilgi çekmesi dikkatlerden kaçmadı. Seyircilerden bazıları da eşlik etti.

Bahar Şenliği kutlamaları sabah saatlerinde başlayıp akşama kadar devam etti.

KIRGIZİSTAN

Baharın müjdecisi Nevruz Bayramı, bütün Türk dünyasında olduğu gibi Kırgızistan'da da coşkuyla kutlanıyor.

Nevruz Bayramı dolayısı ile Kırgızistan'da ülke genelinde törenler düzenleniyor. Sabah erken saatlerden itibaren başkent Bişkek'daki Ala Too Meydanı'na toplanan Kırgız halkı, hep bir ağızdan şarkılar söyledi, danslarla Nevruz coşkusunu yaşadı. 'Yeni gün' anlamına gelen Nevruz etkinlikleri çerçevesinde iyi kokulu geleneksel Kırgız tütsüsü 'Arça' yakılarak dualar edildi. Ayrıca Nevruz yemeği olarak bilinen 'Sümölök' yenilerek, yılın bereketli ve bolluk içinde olması niyetinde bulunuldu.

Alatoo meydanında düzenlenen etkinlik halktan büyük ilgi gördü. Yediden yetmişe herkesin geldiği kutlamaya Kırgızistan Devlet Başkanı Kurmanbek Bakiyev, eşi Tatyana Bakiyeva ile birlikte katıldı. Kutlamada Kırgızistan Başbakanı İgor Çudinov, Meclis Başkanı Aytibay Tageyev, Bişkek Belediye Başkanı Nariman Tüleyev ve diğer üst düzey görevliler de hazır bulundu. Kutlamalar çerçevesinde Kırgız dans ve folklor grupları gösteri yaparken, farklı milletlerin de milli kıyafetleri ile yaptıkları gösteriler renkli görüntülere sahne oldu.

Devlet Başkanı Bakiyev, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında halkı birlik ve beraberliğe davet etti. Bakiyev, Nevruz'un tarihten bugüne kadar atalardan miras kalan özel bir bayram olduğunu söyledi. Ayrıca halkına bereketli ve birlik içinde hayat sürme dileklerinde bulundu.

Kırgız lider, dünyada yaşanan küresel krize rağmen ülkede yeni istihdamlar sağladıklarını ve sağlamaya devam edeceklerinin altını çizerek, halkı böyle sıkıntılı dönemlerde sabırlı olmaya davet etti. Bakiyev, nüfusu kalabalık olmayan Kırgızistan halkının bundan sonra da bütünlüğe davet ederken, her türlü ayrımcılığa karşı olduğunu işaret etti. Özellikle çiftçilere yılın bereketli olmasını dileyen Kırgız lider, çalışmalarında güç ve kuvvet temennisinde bulunuldu.

Alatoo meydanındaki kutlama töreni sırasında, Nevruz bayramına has olarak buğdaydan pişirilen 'Sümölök' halka ikram edildi. Nevruz'a hoş geldin manasında güzel kokulu geleneksel Kırgız tütsüsü Arça yakılarak yeni günde, yeni yılda kötülükten korunmak dilekleri yapıldı.

Bayram etkinlikleri, Bişkek'te havanın güneşli olması dolayısı ile halktan büyük ilgi gördü. Başkentteki bayram etkinlikleri, akşam saatlerinde Kırgız sanatçıların konseri ile devam edecek.