kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Global kriz ve seçim birleşti, yıllık açık hedefi iki ayda doldu

21.03.2009
Kriz nedeniyle vergi gelirlerinde düşüş ve faiz harcamalarındaki artış bütçeyi ağır yaraladı. İki aylık bütçe açığı yıllık tahmini buldu ve 10.4 milyar liraya ulaştı. Bütçede revizyon kaçınılmaz oldu..
Küresel kriz nedeniyle vergi gelirlerinde yaşanan düşüş ve faiz harcamalarındaki artış bütçeyi ağır yaraladı. İki aylık bütçe açığı yıllık tahmini buldu ve 10.4 milyar liraya ulaştı. Bütçede "kriz revizyonu" kaçınılmaz oldu. Faiz harcamalarının yüksek olduğu gözlenirken, seçim öncesi harcamalarda cari transferler ile mal ve hizmet alımındaki artış da dikkat çekti.

REVİZYON NİSANDA
Ekonomi yönetimi, nisanda açıklanacak üç aylık üretim, enflasyon, dış ticaret, petrol fiyatları gibi makro büyüklüklere bakarak 2009 yılı hedeflerini revize etmeye hazırlanıyor. Revizyonda, ilk çeyrekte oluşacak bütçe performansının yanı sıra ekonomi paketlerinin büyüklüğü de hesaba katılacak. Maliye Bakanlığı şubat ayı bütçe sonuçlarını açıkladı. Şubatta bütçe açığı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 824 arttı ve 7.4 milyar liraya ulaştı. Geçen yılın aynı döneminde ise bütçe 1.02 milyar lira fazla vermişti. Faiz dışı fazla da yüzde 57 azaldı ve 2.4 milyar lira oldu.

KRİZ GELİRLERİ VURDU
Ocak-şubat döneminde ise bütçe 10 milyar 359 milyon TL açık verirken, geçen yıl aynı dönemde 496 milyon TL'lik bütçe fazlası olmuştu. Böylece yılsonu için öngörülen 10.398 milyar TL'lik hedefe ilk ilki ayda ulaşıldı. İlk iki ayda faiz dışı fazla yüzde 65.4 azalarak 3 milyar 282 milyon TL oldu. Geçen yıl aynı dönemde faiz dışı fazla 9 milyar 494 milyon TL olmuştu.