kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Nevruz mesajıyla 'İran açılımı' yaptı

21.03.2009
ABD Başkanı Obama seçim sözünü tuttu ve İran'a yeni kutladığı nevruz mesajıyla seslendi: "Eski sorunları arkamızda bırakalım... Aynı gece ülkenin en ünlü şov programına katılarak ilke imza atan Başkan: "Washington'da olmak, popstarda olmak gibi.....
ABD Başkanı Barack Obama'dan Bush yönetiminin "Şer ekseni" ülkeleri arasında saydığı İran'a videolu "açılım"... Nevruz Bayramı dolayısıyla bir video mesaj yayınlayan Obama, söze "Bu yeni başlangıçlar döneminde İran liderlerine seslenmek istiyorum" diyerek başladı, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların bir yana bırakılmasını istedi. Yıllar boyunca iki ülke arasındaki bazı sorunların büyüdüğünü söyleyen Obama ABD, İran ve uluslararası kamu oyu arasında diplomasi yoluyla yeni bağlar kurulmasını istedi. İran'a "taze bir başlangıç" teklifinde bulundu.

SAYGILI VE DÜRÜST TEMAS
Konuşması Farsça alt yazılı verilen ABD Başkanı, İran ile her alanda diplomasi taraftarı olduklarını, yapıcı ilişkiler aradıklarını söyledi. İran ile doğrudan diplomatik temasa açık olduğunu ifade eden Obama, ancak böyle bir sürecin tehditlerle ilerlemeyeceğini, süreci karşılıklı saygı temelinde ve dürüstlükle yürütmeyi istediklerini belirtti. ABD'nin İran'ın "ülkeler topluluğunda" hak ettiği yeri almasını istediğini bildiren Obama, ancak bunun için Tahran'ın yapması gerekenler olduğunu kaydetti.

İRAN: İCRAATINI GÖRELİM
"Bu sizin hakkınız" diyen ABD lideri, İran'ın bu yolda ülkenin gerçek yükümlülükleri olduğunu, buraya terör ve silahlarla giremeyeceğini, İran halkı ve medeniyetinin gerçek büyüklüğünü gösteren barışçı hareketlerle bunun mümkün olabileceğini vurguladı. Çağrıya İran yönetimi de olumlu yaklaştı. AFP'ye konuşan İran lideri Mahmud Ahmedinecad'ın basın danışmanı Ali Ekber Civanfikir, "Amerikan Başkanı'nın sözlerini olumlu karşıladıklarını ancak bu iyi niyetin icraatla gösterilmesi gerektiğini" söyledi. İki ülkenin arka arkaya gelen açıklamalarına uluslararası kamuoyu da olumlu yaklaştı. Avrupa Birliği Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana açıklamadan memnunluk duyduğunu ifade etti.
Başkan Obama, "İran açılımı" videosundan sonra bir ilke daha imza attı. Ülkenin en ünlü sunucularından Jay Leno'nun "Tonight" (Bu Gece) adlı programına konuk olarak katılan ilk "görevdeki başkan" oldu. Programda ekonomik kriz, devlet desteğiyle ayakta kalan AIG şirketinin yöneticilerine yüklü miktarda prim dağıtıldığının ortaya çıkmasıyla yaşanan skandalın yanında; başkan olmanın nasıl bir duygu yarattığı, başkanlık uçağı, kızları, yeni hayatı ve sportmenliğiyle ilgili de konuştu.

"POPSTAR'DA OLMAK GİBİ"
5 milyon kişinin izlediği, 35 dakika süren programda Leno, Başkan'a "İki ay gibi kısa bir sürede bu kadar çabuk yargılanmak adil mi?" diye sordu. Obama'nın yanıtı "Ben mücadeleyi severim" oldu. Ardından verdiği örnek herkesi güldürdü: "Washington'da olmak, biraz American Idol (popstar yarışması) gibi. Ancak orada herkes Simon Cowell (programın sivri dilli, en sert eleştiren jüri üyesi)..." Ardından ciddi sorulara geçen Leno, AIG primlerini sordu. Başkan Obama, verebileceği yanıtın "şaşkınlık" olduğunu söyledi. Ardından büyük şirketlerdeki bonusları, ekonomik zorlukları anlatan bir konuşma yaptı.

'ENGELLİ' POTU KIRDI
Yeni hayatıyla ilgili sorularda ise Başkan bir pot kırdı. Beyaz Saray'da bowling oynadığını, ancak son oyunda ancak 129 puan yaptığını söyleyip "Engelliler Olimpiyatları gibi bir şey..." dedi. Yardımcıları hemen durumu düzeltti: "Başkan, Engelli Olimpiyatları'nın engelli sporculara imkân tanıyan harika bir fırsat olduğunu düşünüyor..." Kızlarına söz verdiği köpeği ne zaman alacağı sorusuna "Burası Washington. O da bir kampanya vaadiydi..." demesi stüdyoyu kahkahaya boğdu. Espri sonrası "Şaka yapıyorum. Köpek yakında geliyor" dedi. Başkanlık uçağı Air Force One'da uçmanın "havalı, harika" bir his olduğunu anlattı. En çok da uçağa binerken giydiği başkanlık armalı özel ceketi çok sevdiğini söyledi...