kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

5. paket 'İşçi atma krediyi al' diyecek

HAZAL ATEŞ / ANKARA
20.03.2009
Hükümet, yeni pakette işsizliğe çözüm bulacak önlemleri devreye sokacak. İşten çıkarmaları önlemek için, vergi ötelemesiyle işverenlerin vergi yükünün azaltılması, borç yapılandırma ve işçi çıkarmayana kredi gündeme geldi..
Küresel krizle birlikte resmi işsiz sayısı 3 milyonu aşarken, ekonomi yönetimi mevcut istihdamı korumak için harekete geçti. Hükümet, işten çıkarmaların önüne geçebilmek için, SSK prim ödemeleri ve istihdam üzerindeki vergileri süreli olarak ertelemeye hazırlanıyor. Hazine çatısı altında kurulacak Devlet Garanti Fonu aracılığıyla da işçi çıkarmayan patronlara da bir yıl ödemesiz kredi verilmesi öngörülüyor. Kredinin yüzde 60-70'i Hazine garantili olduğu için faiz oranı da düşük tutulacak. Fon kapsamında, KOBİ'lerin borçları yeniden yapılandırılacak ve kredi muslukları açılacak.

İNDİRİM DEĞİL ÖTELEME
Çalışma, sanayi ve maliye bakanlıklarının ortaklaşa yürüttüğü çalışma kapsamında istihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda, ücretlerden alınan gelir ve damga vergisi gibi yüklerin 3-5 ay ertelenmesi, belli bir sayının üzerinde işçi çalıştıranların sigorta primi işveren payını Hazine'nin üstlenmesi planlanıyor. SSK primlerinde 5 puanlık indirimin maliyetinin 5 milyar TL olduğuna dikkat çeken yetkililer, "Bu kez prim indirimi yerine ödemelerin ötelenmesi, borçların taksitlendirilmesi gündemde. Finansman düğümü çözülmeye çalışılıyor. Bu öteleme ile daha az insan işini kaybedecek" yorumunu yaptı.

İSTİHDAM YENİ PAKETTE
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da, AA'ya yaptığı açıklamada, küresel ekonomik krizin Türkiye'ye etkilerinin azaltılması amacıyla 4. pakete, yenilerinin ilave edileceğini açıkladı. Özellikle de işsizliğe çözüm bulacak önlemlerin devreye sokulacağını bildiren Unakıtan, "İşsizlik son zamanlarda büyük problem. İşsizimiz bizim insanımız, bizim vatandaşımız. Derdine çare bulmak mecburiyetindeyiz" dedi.