kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
ABD ve İngiltere kriz nedeniyle işsizlik oranının en hızlı arttığı ülkeler arasında yer alıyor.

Kriz 'Keşke Kuzey Avrupa'da işsiz kalsaydım' dedirtiyor

İRFAN DONAT
21.03.2009
Tüm dünyada azalan istihdam endişe yaratırken, Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsviçre gibi ülkelerin vatandaşlarına sunduğu sosyal güvence ve işsizlik maaşı "Keşke bu ülkede işsiz kalsam" dedirtiyor..
Küresel krizle birlikte ülkelerin işsizlik oranları her geçen gün artarken, 2009 yılı sonunda tüm dünyada işsiz sayısının 50 milyona ulaşmasından korkuluyor. Fakat bazı ülkelerin kriz nedeniyle işlerine son verilen vatandaşlarına sunduğu sosyal güvenceler diğer ülkelerin vatandaşlarını adeta kıskandırıyor. Bu ülkelerin en başında, işini kaybeden vatandaşlarına önceki maaşlarının yüzde 80 ile 90'ını 10 ay ile 4 yıl arasında ödeme yapabilen Danimarka, Finlandiya, Norveç ve İsviçre'nin bulunduğu İskandinav ülkeleri geliyor.

İÇ ISITAN GÜVENCE
Avrupa'nın kuzeyinde bulunan bu ülkeler her ne kadar soğuk ve güneş yoksunu olarak ün salsa da işsizlere sağladığı sosyal güvence insanların adeta içini ısıtıyor. Belçika, Hollanda ve Lüksemburg'un oluşturduğu Benelüks ülkeleri de işini kaybeden vatandaşlarına maaşlarının yüzde 60 ila 85'ini bir yıl süreyle ödeyebileceği sosyal güvenceler sunuyor. Bu süre hükümetlerin başvuru sahibi ile ilgili durumlarını gözden geçirmesi ile uzayabiliyor.

FRANSIZLAR DA RAHAT
İsviçre vatandaşları ise maaşlarının yüzde 70 ila 80'ine kadar olan bölümünü 14 aydan 18 aya kadar ödeme sağlayacak sosyal güvencelere sahip. İşinden olan Fransız vatandaşları da 3 yıla kadar maaşlarının yüzde 57'si ile yüzde 75'i arasındaki miktarı rakamı alabilecek sosyal güvencelere sahip. Listedeki son gözde ülke Japonya ise işinden olan vatandaşları için maaşların yüzde 50 ila 80'ini 6 ila 12 ay süre ile ödeme yapabileceği sosyal güvencelere sahip.