kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Reinhard Mitschek: Nabucco Almanya için de hayati

Mitschek: Avrupa'nın net kararı yok

EVRİM ERGİN
20.03.2009
Nabucco CEO'su, Angela Merkel'in net bir kararı ifade etmediğini görüşmelerin sürdüğünü söyledi..
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in geçtiğimiz günlerde Nabucco Projesi için verilmesi planlanan 250 milyon euroluk yardım pakedinin Avrupa Kurtarma Programı'ndan çıkarılmasını talep etmesinin ardından Nabucco şirketinini CEO'su Reinhard Mitschek soruları yanıtladı.

* Merkel'in açıklamaları projede yeni bir aşamaya geçildiği anlamına mı geliyor?
Projenin ana çerçevesi değişmiş değil. Avrupa ve Türkiye gelecekte daha fazla gaz ithal etmek zorunda kalacak ve Nabucco ise Orta Asya ve Orta Doğu'daki kaynak ülkeler ile tüketici pazar ülkeleri arasında bir boru hattı bağlantısı kuracak. Avrupa Kurtarma Programı halen görüşülüyor ve bizim aldığımız bilgilere göre henüz net bir karar verilmiş değil. Finansal yardım elbette projeyi kolaylaştırır ve Avrupa'nın arz güvenliğini artıracaktır. Bu nedenle bu işin içindeki tüm ülkelerin projeyi hayati bir biçimde desteklemesi gerekmektedir. Çünkü bu proje sadece piyasadaki likiditasyonu artırmayacak bu projeye giren ülkelerin milli ekonomilerinin ve endüstrilerinin de direk olarak faydalanmasını sağlayacaktır.

* Rusya'nın pozisyonu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Nabucco Projesi çok kaynaklı yaklaşımı ile eşsiz bir proje. Orta Asya'daki ve Ortadoğu'daki birçok kaynaktan projeyi beslemeyi düşünüyoruz. Ayrıca Rus gazını reddetmiş değiliz. Rus gazının mutlaka projeye katılmasına da ihtiyaç duymuyoruz. Bu da projenin bir biçimde Rus gazı olsa da olmasa da fizible olduğu anlamına geliyor.

* Nabucco'ya kimin gaz vereceği konusunda bir netleşme var mı?
Nabucco gaz satın almayacak, gaz boru hattı inşa edip, taşıma faaliyetini yürütecek. Avrupa'daki müşteriler şimdiden gaz anlaşmaları için görüşmeler yapıyor. Gaz Azerbaycan, Türkmenistan, Irak, Mısır ve diğer ülkelerden gelecek.