kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
İbrahim Orhon

Yastık altı dört tekere bindi

20.03.2009
Otomotiv, elektronik ve konutta yapılan ÖTV indirimleri en çok otomobil sektörüne yaradı. ÖTV indiriminin ardından satış patlaması yaşanan otomobilde ithal bazı modellerin henüz yoldayken satıldığı belirtiliyor

Birçok modelde kuyruk oluştu. İlginin büyüklüğü indirimin yastık altı parayı ortaya çıkardığı yorumlarına yol açtı. Elektronikte de durum farklı değil. Kriz ortamında talebini erteleyen indirimli LCD'ye koşuyor

Kriz ortamında 150 bin adede ulaşan stoklar yüzünden morali bozulan otomotiv sektöründe, ÖTV indiriminin ardından yüzler yeniden gülmeye başladı. Konut, otomobil ve elektronik için yapılan ÖTV indirimleri özellikle otomotivi hareketlendirdi. Öyle ki akın yüzünden bayilerde stoklar şimdiden tükenirken yurtdışından gelen araçların henüz yoldayken satıldığı belirtiliyor. Opel ve Chevrolet'nin Bursa'daki bayisi Neskar'ın satış müdürü Mehmet Araz, kriz söylentisi başladığı andan itibaren satışlarının ayda ortalama 25'e kadar düştüğünü söyledi. ÖTV'de indirime gidilmesinin ardından satışlarda adeta patlama yaşandığını ifade eden Araz, günlük satış ortalamalarının 23-24'e kadar çıktığını anlattı. Bir ayda sattıkları otomobili bir günde ellerinden çıkarmaya başladıklarını dile getiren Araz, şunları kaydetti: "İthal araç satan firmalar hazırlıksız yakalandı. Yurtdışına 'hemen üretin, gönderin' demek zor oluyor. Özellikle bazı modeller elimizde kalmadı. 2-2.5 ay sonrasına gün veriyoruz. Stoktaki otomobillerin bazı modelleri tükendi. Yurtdışından istediğimiz otomobiller bile henüz yoldayken satıldı. Özellikle 1600 cc'lik otolarda önemli canlanma yaşandı. Talepten memnunuz."

STOK AY SONU TÜKENİR
Hyundai Assan yetkilileri ise ÖTV indiriminden sonra showroom ve satış trafiğinin inanılmaz arttığını belirterek, talebin bu şekilde sürmesi durumunda eldeki otomobillerin ay sonuna kadar tükeneceğini bildirdi. Benzer yorumlar birçok bayiden geliyor. Yetkililer yapılan alışverişlerin önemli kısmının peşin olduğunu vurgulayan yetkililer, "Şu ana kadar en yüksek kredi başvurusunun 10 bin TL olduğunu öğrendik. ÖTV, yastık altı paraları bile çıkardı. Bazı modellere olan talebi karşılamakta zorlanıyoruz. Yerine koymak için vakit gerekiyor. Bunun için ileri tarihe gün veriliyor" dedi.

'160 BİN TIK ALDIK'
Toyotasa Pazarlama Genel Müdürü İbrahim Orhon da, ÖTV indirimi başladıktan sonra firmaların web siteleri ve showroomlarına adeta akın olduğunu belirtenlerden... Toyota'nın web sitesine ilk gün 160 bin kişinin girdiğine işaret eden Orhon, "Bu rakam normalin yaklaşık 5 katı. Showroom ziyaretlerinde de 5 katlık artış oldu. Satışlar şimdilik iyi ama 1-2 hafta sonra nasıl olur bilinmez. Bazı modellerin satışında talep nedeniyle sıkıntı olabiliyor. İlk haftadaki talep sürerse ülkedeki yaklaşık 150 bin adetlik stok eriyebilir" dedi.