kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Kurdan korkmadı, faizi 1 puan indirdi

20.03.2009
Merkez Bankası beklendiği gibi faizi 1 puan indirerek yüzde 10.50'ye düşürdü. Enflasyonun martta geçici olarak yükselebileceği, sonrasında düşüş eğilimine döneceği kaydedildi..
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu yılın üçüncü toplantısında beklentiler doğrultusunda faizde 1 puanlık indirime gitti. Kurul gecelik borçlanma faizini yüzde 11.5'ten 10.50'ye, borç verme faiz oranını da yüzde 14'ten yüzde 13'e çekti. Para Politikası Kurulu açıklamasında, enflasyonun mart ayında işlenmemiş gıda fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle geçici olarak yükselebileceği, sonrasında ise düşüş eğilimine geri döneceğinin tahmin edildiği kaydedildi. Enflasyonda aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına dikkat çekilen açıklamada "Finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel ekonomi üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizlikler aşağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir" denildi. Bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği belirtildi.

MERKEZ YAVAŞLAYACAK
Fed'in aldığı son kararlar sonrası Merkez Bankası'nın elinin rahatladığını belirten Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç "Doların dünyada değer kaybetmeye başlaması kura yönelik endişelerini azalttı " dedi. Fortis Bank Başekonomisti Haluk Bürümcekçi de yavaşlayacağı sinyalini veren Merkez Bankası'nın 50 baz puanlık bir indirim daha yapacağını ve yüzde 10'da bir süre tutacağını tahmin etti.