kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Merkez Bankasın'dan kart kullanıcılarına uyarı

Giriş Saati : 20.03.2009 09:03
Güncelleme : 20.03.2009 15:45
Yeni Haber
Merkez Bankası, bankaların diğer ülkelerde olduğu gibi kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediğini kaydederek, bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları konusunda uyardı. ..
Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ'e göre, aylık azami akdi faiz oranı, 1 Nisan'dan itibaren TL işlemlerde yüzde 4,39 yerine yüzde 3,96 olarak uygulanacak.

ABD doları ve euro ile yapılan işlemlerdeki aylık azami akdi faiz oranı ise değişmedi. Söz konusu oran, 1 Nisan'dan sonra da ABD doları için yüzde 2,54, avro'da da yüzde 2,30 olacak.

Merkez Bankası'nın yeni düzenlemesinde, kredi kartı işlemlerindeki aylık azami gecikme faiz oranı da TL için yüzde 5,14'den yüzde 4,71'e indirildi.

Aylık azami gecikme faizi, ABD doları için şimdi olduğu gibi yüzde 3,11, avro için de yüzde 2,82 olarak uygulanmaya devam edecek.

Mevzuat uyarınca bankalar, kredi kartı işlemlerinde Merkez Bankasınca belirlenen bu oranların üzerinde faiz uygulayamıyor ve faiz oranlarını azami oranları geçmemek kaydıyla serbestçe belirleyebiliyor.
Kredi kartı işlemlerindeki faiz oranları 3 ay süreyle geçerli oluyor.

TÜKETİCİLERİ UYARI


Merkez Bankası, bankaların diğer ülkelerde olduğu gibi kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlediğini kaydederek, bu nedenle kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları konusunda uyardı.

Merkez Bankası kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azamı faiz oranları ile ilgili yaptığı açıklamaya göre, 1 Nisan'dan itibaren geçerli üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı Türk Lirası için yüzde 3.96, dolar için yüzde 2.54 ve euro için yüzde 2.30, aylık azami gecikme faizi oranı ise Türk Lirası için yüzde 4.71, dolar için yüzde 3.11, euro için ise yüzde 2.82 olarak belirlendi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, söz konusu oranların azami oranlar olduğunu, bankalarca kredi kartı işlemlerinde 1 Nisan'dan itibaren bu oranların üzerinde bir faiz oranı uygulanmasının mümkün bulunmadığına işaret edilerek, bankaların bu oranları geçmemek üzere faiz oranlarını serbestçe belirleyebileceği kaydedildi. Açıklamada, "Bankalar, diğer ülkelerde olduğu gibi, kredi kartı faiz oranlarını bireysel kredi faizlerine göre daha yüksek belirlemektedir. Bu nedenle, kısa vadeli kredi gereksinimi olan kredi kartı sahiplerinin bu gereksinimlerini kredi kartları yerine tüketici kredileri yoluyla karşılamaları menfaatlerine olacaktır" denildi.