kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Aktarların Kare As'ı

26.02.2009
Bir tutam zencefil, biraz tarçın... Her derde deva diye bilinen şifalı ot ve bitkilerin hayatımızdaki yeri yüzyıllardır hiç azalmadı. Biz de bu faydalı baharat ve bitkilerin en iyilerini nerede bulabileceğimizi merak ettik; meraklılarına ve uzmanlara Türkiye'deki en iyi aktarları sorduk..
Arifoğlu Baharat
Mısır Çarşısı'nın en eski baharatçılarından biri olan Arifoğlu, 1944'ten beri tam 65 yıldır hizmet veriyor. Çarşı içinde ayrı sokaklarda iki dükkânları var. Bitkilerini ambalajlamada çağdaş teknolojiden yararlanıyorlar. Karabiberden kişkişe, susamdan arı sütüne kadar hemen her ürün satılıyor. Çalışanların hepsi bitkiler konusunda kurslara katılmış, diplomaları var. Özellikle kış aylarında adaçayı, ıhlamur ve karışık bitkilerden oluşan 'kış çayı' çok ilgi görüyor. Haftanın yedi günü açık. Arifoğlu Baharat, jüri üyelerimizden Gülhan Kara, Ferda Erdinç ve Derya Baykal'ın favori aktarlarından... Tel: (0212) 511 50 32 / 522 66 12 (Aldığı oy: 3)

Malatya Pazarı
150 yıllık Malatya Pazarı, İstanbul'un en eski organik gıda dükkânlarından biri... Malatyalı Palancı ailesi, üç nesildir bu işi sürdürüyor. Mısır Çarşısı'ndaki tarihi dükkânda ısırgan otundan keten tohumuna, Malatya kan üzümünden karakovan petek balına, hatta orijinal İran safranına kadar aradığınız her şeyi bulmanız mümkün... Müşterilere sağlıklı yiyecekler konusunda bilgi de veriliyor. Jüri üyelerimiz Ferda Erdinç, Gülhan Kara ve Batuhan Piatti, yemeklerinde Malatya Pazarı'nın baharatlarını kullandıklarını söylüyorlar. Tel: (0212) 520 04 40 Aldığı oy: 3)

Ayfer Kaur

Mısır Çarşısı'nda 100 küsur yıldır hizmet veren Ayfer Kaur, şifalı reçeteleriyle ünlü... Giritli Cevat Güçlü, ailesiyle Türkiye'ye geldikten sonra Mısır Çarşısı 7 numaralı dükkânında bitkisel ilaçlar ve baharatlar hazırlamaya başlar. Güçlü, vefat edince de onun işlerini edebiyat öğretmeni kızı Ayfer Kaur üstlenir. Şimdi de onun iki oğlu, aile geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Gülhan Kara ve Batuhan Piatti, yemeklerde kullandıkları baharatlar için bu dükkânı tercih ediyor. Tel: (0212) 522 45 23 (Aldığı oy: 2)

Bünsa

Yolunuz Beyoğlu Balık Pazarı'na düşerse macunları, çeşitli bitki karışımlarıyla meşhur 40 yıllık BÜNSA'ya uğrayabilirsiniz. Dükkânın özellikle zayıflama çayları, macunları ve bitkileri çok ilgi görüyor. BÜNSA'nın yetkilisi Kadir Kaşıkçı, doğal yollarla tedavi olmak isteyenler için çeşitli ağrılardan gribe kadar pek çok sorun için çeşitli reçeteler hazırlıyor. Jüri üyelerimizden Gülhan Kara ve Derya Baykal, buradan alışveriş yapmayı tercih ettiklerini söylüyorlar. Tel: (0212) 243 62 65 (Aldığı oy: 2)

Kırk Ambar
Beşiktaş Çarşısı'nda 10 yıldır doğal beslenme ve doğal kozmetik ürünlerine yönelik hizmet veren Kırk Ambar'ın sahibi, BÜNSA'nın kurucularından Bahri Kılıç. Uzun yıllardır bu bu sektörde olan Kılıç, kendi kullanmadığı hiçbir şeyi satmadığını söylüyor. Kırk Ambar'da kansızlığa karşı keçiboynuzu pekmezinden mide yaraları için kudret helvasına, sakinleşmek için İtalyan banyo tuzundan nefes açıcı kakuleye kadar ne ararsanız var. Jüri üyelerimizden Esra Düzdağ ve Ferda Erdinç, Kırk Ambar'ı tavsiye ediyorlar. Tel: (0212) 236 98 88 (Aldığı oy: 2)

Ulaş Baharat
Kadıköy Çarşısı'nda 32 yıldır aynı yerde hizmet veren Ulaş Baharat, temizlik ve düzeniyle dikkat çekiyor. Dükkânda baharat ve aktariyeye ait aradığınız hemen her ürünü bulmanız mümkün. Müşterilerin rahatsızlıklarına hangi bitki ve otların faydalı olabileceğine dair bilgiler de veriliyor. Özellikle kurutulmuş sebzeleri, biber ve baharatları ilgi görüyor. Ulaş Baharat'ı beğendiklerini söyleyen jüri üyelerimiz Ayfer Ünsal ve Esra Düzdağ. Tel: (0216) 337 93 76 (Aldığı oy: 2)

Yemen Kuru Kahve ve Baharatçı

Gaziantep'teki Mehmet Cevdet Akinal'ın küçük dükkânı 46 yıldır özellikle günlük çekilen kuru kahvesi ve karabiberden sumağa kadar çeşitli baharatıyla meşhur. Pek çok baharatçının ithalatçısı İstanbul'da olduğu halde yine İstanbul'da hizmet veren birçok Antep lokantası karabiber, sumak ve diğer baharatlarını yıllardır buradan almaya devam ediyor. 46 yıldır tezgâhının başından hiç ayrılmayan Cevdet Akinal'ın kendine özgü baharat karışımları da var. Dükkâna uğrayan herkese bunlardan bir tutam ikram eden Akinal, fıstık içi, badem ve biraz şekerle karıştırılan kuru kahvesinin özellikle yorgunluğa ve zihin açmaya faydalı olduğunu söylüyor. Ve yine raflarında çocuklar için sürpriz oyuncaklar saklıyor. Bu dükkâna oy veren isim, Ayfer Ünsal. Tel: (0342) 231 15 00 (Aldığı oy: 1)

Şükür Gıda Pazarı
Gaziantep'in tarihi Elmacı Pazarı'nda hizmet veren 30 yıllık Şükür Gıda Pazarı'nın bütün ürünleri çok taze... Baharatlarının aroması çok keskin. Özellikle patlıcan, biber, bamya kuruları, nar pekmezi, sumağı en çok satan ürünleri. Kalitesine göre fiyatları da uygun. Jüri üyelerimizden Ebru Baybara, Şükür Gıda Pazarı'dan güvenle alışveriş yaptığını söylüyor. Tel: (0342) 230 77 81 (Aldığı oy: 1)

Koplu Çemen Baharat
Tokat'ta hizmet veren Koplu Çemen Baharat, o bölgenin en iyi aktarı olarak değerlendiriliyor. Mehmet Koplu'nun dükkânında şifalı bitkilerden çeşitli formüller de yapıyorlar. Türkiye'de çemenin de en iyi yapıldığı yerlerden biri... Jüri üyelerimizden Adnan Şahin, Anadolu'da pek çok restoranın baharatlarını buradan aldığını belirtiyor. Tel: (0356) 214 27 43 (Aldığı oy: 1)

Timsahlı Mısır Çarşısı 1916
Kadıköy Çarşısı'nda yer alan dükkân, eski görünümüyle tarihi bir aktar gibi... Yeni sahipleri devraldıktan sonra klasik yapısını devam ettirmişler. Aradığınız bütün otları, bitkisel yağları bulabiliyorsunuz. Özellikle karabiberinin tazeliğiyle ünlü. Vitrininde asılı kurutulmuş timsahıyla dikkat çekiyor. İbrahim Tuna, Tarihi Mısır Çarşısı 1916'yı beğendiğini söylüyor. Tel: (0216) 337 36 18 (Aldığı oy: 1)

Ebru Baybara (Cercis Murat Konağı'nın işletmecisi)

* Şükür Gıda Pazarı
* Osmanlı Baharat

Derya Baykal (Tiyatro sanatçısı)
* BÜNSA
* Arifoğlu

Esra Düzdağ (Sofradergisi Genel Yayın Yönetmeni)

* Kırk Ambar
* Ulaş Baharat

Ferda Erdinç (Zencefil Restoran'ın sahibi)
* Kırk Ambar
* Malatya Pazarı
* Arifoğlu

Gülhan Kara (Gurme, yazar)
* BÜNSA
* Ayfer Kaur
* Malatya Pazarı
* Arifoğlu

Batuhan Piatti (Conrad İstanbul Prego Restoran'ın şefi)
* Malatya Pazarı
* Ayfer Kaur

Adnan Şahin (Kiva Han Restoran'ın Mutfak Danışmanı)
* Koplu Çemen Baharat
* Şen Baharat

İbrahim Tuna (Fauna Restoran'ın sahibi)
* Timsahlı Mısır Çarşısı 1916

Ayfer Ünsal (Gurme-yazar)
* Yemen Kuru Kahve ve Baharatçı
* Ulaş Baharat
* Baharatçı Köryusuf
* Nil Baharat

Diğerleri
Baharatçı Köryusuf Adres: Gazi Caddesi, Yemeniciler Sokak, No: 4, Diyarbakır Tel: (0412) 228 18 18 Nil Baharat Adres: Asmaaltı Büyükbaş Sokak, No: 1, Eminönü-İstanbul Tel: (0212) 527 01 87 Osmanlı Baharat Adres: 2. Cumhuriyet Çarşısı, No: 111, Mardin Tel: (0482) 212 93 76) Şen Baharat Adres: Mısır Çarşısı
Haberin fotoğrafları