kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Yukarıda Acuka dürüm, sağda közde soğan ve ezme...

Bu dürüm başka dürüm

MELİS D. ÇALAPKULU
12.03.2009
Bu hafta, İstanbul Kemerburgaz'dayız. Bu bölgenin kebapsevenlerinin uğrak yeri Acuka Dürüm. Göktürk'te, Kemerlife Çarşısı'nda yer alan mekân adını, meşhur acuka sosundan alıyor. Tam tarifini vermiyorlar ama acukayı ipek biberinden yapıyorlarmış burada. Küçük, sade döşenmiş, temiz bir dürümcü burası. İki-üç masalık bir salonu var. Mutfak açık ama havalandırma sistemi iyi olmalı ki ortalığı koku, duman sarmıyor. Mekânın kendine özgü yemeği ise adıyla aynı, Acuka dürüm. Bu, biraz farklı bir dürüm; kuzu butundan yapılıyormuş. Etin bütün yağı ve sinirleri ayıklanıp, çok küçük parçalara ayrılıyor. Saca atılıp tereyağında hafif kavruluyor. Daha sonra az sarımsak, domates sosu, acuka sosu, baharat, ceviz ve fındık ekleniyor. Suyunu çekene kadar kavruluyor. Kaşar peyniri ve garnitürü de konarak dürüm haline getiriliyor. Tabii sosundan dolayı biraz acı ama gerçekten lezzetli ve farklı bir dürüm. Biz masaya oturur oturmaz ortaya Acuka ezme ve közde soğan geldi. İkisinin üzerine de bol nar ekşisi dökülmüştü. Soğanlar gerçekten çok lezzetliydi. Nasıl yapıldığını sorduk; soğanı kabuğuyla közleyip sonra soyuyorlarmış. Tereyağında hafif kavurduktan sonra üzerine baharat ve nar ekşisi ekliyorlarmış. Biz dört kişiydik; iki kişi Acuka dürüm, birimiz patlıcanlı kebap, birimiz de ciğer kebap ısmarladık. Patlıcanlı kebabı standarttı ama ciğeri gerçekten çok lezzetliydi. Sadece kuzu ciğeri kullanıyorlar ve mutlaka zarını ayıklıyorlar, böylece ciğer pişerken sertleşmemişti. Yiyeceklerimizin yanına da kendi yaptıkları açık ayrandan istedik, üzeri bol köpüklü ve lezzetliydi. Tabii klasiklerden vazgeçmeyenler için burada tavuk şiş, acılı kıyma dürüm (bildiğimiz Adana), çöp şiş, beyti, Ali Nazik gibi bir kebapçının olmazsa olmazları da var. Tatlı olarak künefe sunuluyor ama künefesinin ahım şahım bir özelliği yok. Fiyatlar ise mekânın kalitesine oranla ortalama diyebiliriz; yani biz dört kişi 70 TL ödedik. Kısacası, Kemerburgaz çevresinde, şehir merkezinden uzakta yaşayanlar için iyi kebap yenebilecek ideal bir mekân burası. Gece saat 02.00'ye kadar da açık. Tel: (0212) 322 53 34 melis.calapkulu@sabah.com.tr