kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Mart 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Daha çok Boşnakların yaşadığı Yıldırım Mahallesi'ndeki mekânda en çok ızgara çeşitleri ve kuru fasulye rağbet görüyor. Tatlı olarak ise kadayıfın tadına bakmadan geçmeyin.

Siverekli köfteci Boşnakları fethetti

MELİS D. ÇALAPKULU
19.03.2009
Her ne iş yaparsan yap, layıkıyla yaptığında sonunda hak ettiğini alırsın... Bu sayfayı hazırlayan görsel yönetmenimiz Mustafa (Gezer) ve fotoğraşarı çeken Erkan (Sevenler) beni "Mutlaka denemelisin," diye Bayrampaşa'daki Köfteci Mehmet Usta'ya götürdüklerinde, bu sözün doğruluğuna bir kez daha tanık oldum.
Siverekli Mehmet Usta 40 sene önce, çoğunlukla Boşnakların yaşadığı Yıldırım Mahallesi'nde seyyar arabasında köfte satmaya başlamış. Tam 20 sene köfteciliğe seyyar olarak devam eden Mehmet Usta'nın köfteleri o kadar beğenilmiş ki, sonunda aynı cadde üzerinde küçücük bir dükkan açmış.
18 yıl sonra da, geçtiğimiz aylarda yine aynı yerde ama daha geniş olan yeni dükkanına geçmiş ve artık işleri oğullarına teslim etmiş.
Mehmet Usta'nın oğlu Yılmaz Ünal, "Biz Siverekliyiz ama Yıldırım Mahallesi'nde hep Balkan kökenli insanlar yaşadığı için, bizim köftemiz Balkan damak zevkine daha çok hitap eden, Sultanahmet köftesine benzeyen bir köfte," diyor. Ancak dana kaburga ve kuzunun boşluk bölgesindeki etinden yapılan bu köftenin, Sultanahmet köftesine nazaran daha yumuşak olduğunu söyleyebilirim. Tabii köftenin sırrını kendilerine saklıyorlar.
Mehmet Usta'nın yeri genişleyince mönüsü de zenginleşmiş. Burada ızgara olarak biftek, kuzu pirzola, kuzu şiş, kanat ile böbrek, yürek gibi sakatatları da lezzetli yapıyorlar. Bunların yanı sıra sulu yemek çeşitleri de var. En çok rağbet gören ise kuru fasulyesi. Erzurum İspir'den gelen fasulyeden yapıyorlarmış. Piyazı da öyle.
Pek çok köfteciden farklı olarak piyaza nar ekşisi de döküyorlar. İşkembe çorbası da çok meşhur olan mekana tereyağı Trabzon Vakfıkebir'den, zeytinyağı ise Altınoluk'tan geliyor. Kuzu etini de Balıkesir Susurluk'tan alıyorlarmış. Aslında etlerle tıka basa doyuyorsunuz ama üzeri bütün antepfıstıklı kadayıfın tadına bakmanızı da öneririz.
Tel: (0212) 616 88 05
Haberin fotoğrafları