kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Küresel edebiyat skandalı

YASEMİN TAŞKIN ROMA
16.03.2009
Jose Saramago'dan V.S. Naipaul'a, Orhan Pamuk'tan Günter Grass'a dek birçok yazarın aldığı İtalyan Grinzane Cavour Edebiyat Ödülü'nün Başkanı Giuliano Soriano, ağır suçların zanlısı çıktı..
İtalya'nın en önde gelen ve uluslararası nama sahip, 28 yıllık edebiyat ödüllerinden, Grinzane Cavour, başkanı Giuliano Soriano'nun cinsel taciz ve zimmetine para geçirme ithamıyla tutuklanmasından sonra hazin bir sona uğradı. Çok sayıda Nobel ödüllü yazarı önceden keşfederek, Nobel ödüllerinin habercilerinden biri olarak kabul edilen Grinzane Cavour şimdiye kadar, Orhan Pamuk, Doris Lessing, J.M. Coetzee, Kenzaburo Oe, V.S.Naipaul, Günter Grass, Jose Saramago, Wole Soyinka ve Nadine Gordimer'e verilerek bu namı haketmişti. Yanında kaçak olarak çalıştırdığı Mauritius adalarından gelen erkek hizmetlisi Dabeedin Hemrajsing (28) tarafından, sürekli dövüldüğü, hakaret edildiği, cinsel tacize uğradığı ve maaşının ödenmediği gerekçesi ile polise şikayet edilen Giuliano Soria, dijital teknoloji sayesinde elde edilen kanıtlarla polis tarafından hemen tutuklandı. Yanında çalışan hizmetlisine 'yasa benim', 'sen benim kölemsin' diyen Soriano, diğer yandan dünya ve İtalyan edebiyat ve sanat dünyasının önde gelen isimlerinden biri olarak rafine, kültürlü, saygın bir insan profili çiziyordu.

BÜYÜK BİR YOLSUZLUK
Soriano'nun tutuklanmasının ardından evinde ve Grinzane Cavour derneğinin merkezinde yapılan aramalarda bulunan belgeler soruşturma kapsamının genişlemesine de neden oldu. Ünlü ödülün patronunun, Piemonte bölgesinden ve AB fonlarından aldığı paraları zimmetine geçirdiği, özel harcamalarında kullandığı ortaya çıktı. Soriano'nun 2004 yılından bu yana kamudan aldığı 4 milyon Euro'luk kaynağı nerede sakladığını bulmak için Torino savcılığı, İsviçre, Fransa, Lüksemburg ve Monako'daki banka hesapları ile ilgili belgeleri bu ülkelerden talep etti. Yanında çalışan genç hizmetliye tacizde bulunduğunu inkar eden Soriano, "Hesaplarda karışıklık olmuş olabilir," diyerek kendini savunuyor. Soriano'nun, içinde 500 bin Euro nakit parasının olduğu tahmin edilen özel kasası ise, hâlâ aranıyor. Soruşturmayı yürüten Torino savcıları, Piemonte bölgesi kasalarından alınan milyonlarca Euro'luk kültürel yardımda imzası olan, başkanının kardeşi, Angelo Soriano'yu da soruşturma altına aldı. Kardeş Soriano ise, yıllarca kimse tarafından rahatsız edilmeden, bölgenin kültür faaliyetleri için ayırdığı finansal kaynakların önemli bir kısmını Grinzane Cavour Derneği'ne aktarmış. İtalyan savcıların ilk elde tesbit ettiği ve Giuliano Soriano'nun kendi özel harcamalarına ayırdığı miktar ise 915.544 Euro. Üstelik, buna Torino yakınlarında 500 metrekarelik bir evin alımı, Paris ve Ospedaletti'deki evlerinin restorasyonu da dahil. Tüm bunları kültür faaliyetlerinde kullanmak üzere kendisine verilen kamu kaynakları sayesinde yapan Soriano için ünlü savcı Giancarlo Caselli, "Grinzane Cavour'un kaynaklarını kendi malı gibi kullanıyordu," suçlamasını getiriyor.