kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

ABD: "İran uçağını düşürdük"

Giriş Saati : 16.03.2009 18:38
Güncelleme : 16.03.2009 23:38
Yeni Haber
Irak'taki ABD ordusu sözcüsü, İran'a ait insansız bir hava aracını, Irak'ın hava sahası içinde geçen ay düşürdüklerini doğruladı.

Sözcü, "Koalisyona ait uçaklar, İran'a ait insansız bir hava aracını, 25 Şubat günü Bağdat'ın 100 kilometre kadar kuzeydoğusunda düşürdü. Bu araç, 1 saat 10 dakika kadar izlendikten sonra düşürüldü." dedi.

İNSANSIZ İRAN UÇAĞI EBABİL 3 TİPİ

ABD savaş uçaklarının geçen ay Irak üzerinde düşürdükleri insansız İran uçağınının Ebabil 3 tipi olduğu bildirildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada, 25 Şubat tarihinde başkent Bağdat'ın yaklaşık 100 kilometre kuzeydoğusunda, 1 saat 10 dakika süren izlemeden sonra ABD savaş uçaklarınca düşürülen Ebabil 3'ün Irak semalarında gezmesinin ''kazayla olmadığı'' kaydedildi.
Iraklı bir yetkili de İran uçağının sınır kasabası Mandali yakınlarında düşürüldüğünü söyledi.

Menzili en fazla 150 kilometre olduğu tahmin edilen Ebabil 3'ün, 4 bin 270 metre yüksekliğe çıkabildiği ve birincil görevinin keşif yapma ve istihbarat toplama olduğu belirtiliyor.

Amerikalı yetkililer, Tahran yönetimini, Irak'taki ABD askeri varlığı ve Washington destekli Irak hükümetine muhalif olan aşırı uçtaki Şii gruplara silah, para ve eğitim sağlamakla suçluyorlar.

İran ise Irak'taki militan gruplarla bağlantısı olduğu iddialarını reddederek, Irak'taki istikrarsızlığın, ABD'nin bu ülkeyi işgalinin bir sonucu olduğunu ileri sürüyor. Tahran yönetimi ayrıca, komşuları Irak'taki 140 bin ABD askerinin İran'ın ulusal güvenliğine tehdit oluşturduğunu savunuyor.