kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
16 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Oy kullanacaklara TC no uyarısı

AA
Giriş Saati : 16.03.2009 17:05
Yeni Haber
29 Martta yapılacak yerel seçimlerde kimliklerinde TC kimlik numarası bulunmayanların oy kullanamayacaklarının açıklanmasının ardından, kimliklerini yenilemek isteyen vatandaşlar nüfus müdürlüklerinin önünde uzun kuyruklar oluşturuyor...
Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) seçmenlerden kimlik numarası taşıyan belge ibraz etmesinin zorunlu olduğu yolundaki açıklaması sonrasında birçok ilde olduğu gibi Samsun'da da vatandaşlar kimlik yenileme çalışmalarıyla ilgili nüfus müdürlüklerine müracaat ediyor.

Samsun'daki nüfus müdürlüklerinde yoğun bir kalabalık yaşanıyor, zaman zaman kuyruklar oluşuyor.

Merkezde faaliyet gösteren İlkadım, Atakum ve Canik ilçe nüfus müdürlüklerinde günde ortalama 7-8 bin arası işlem yapıldığını belirten yetkililer, vatandaşların işlerinin hızlandırılmasına çalışıldığını söyledi.

TC kimlik numarası bulunmayan nüfus cüzdanlarını değiştirmek isteyenlerin hafta sonu dahil 27 Mart günü mesai bitimine kadar ilgili nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerektiğini hatırlatan yetkililer, yoğunluğun birkaç gün daha sürebileceğini ifade etti.

Yetkililer, kimlik belgelerini yenilemek isteyen vatandaşlardan 18 yaşını dolduranların kendilerinin müracaat etmeleri gerektiğini, bu kişilerin yanlarında son 6 ay içinde çekilmiş 2 fotoğraf ve bağlı bulundukları muhtarlıklardan nüfus talep belgesi bulundurması gerektiğini bildirdi.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 29 Martta yapılacak yerel seçimlerde, seçmenlerin yalnızca üzerinde T.C. Kimlik Numarası bulunan bir kimlikle oy kullanabileceklerine ilişkin kararının, radyo ve televizyonlarda sıkça yayınlanmasını istedi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'ndan (RTÜK) yapılan yazılı açıklamaya göre, YSK yaptığı duyuruda, söz konusu kararının, ''Vatandaşların oylarını kullanırken herhangi zorlukla karşılaşmamaları bakımından, uydu ve ulusal düzeyde yayın yapan özel televizyon ve radyo kanallarında sıkça yayınlanmasını''
istedi.

YSK'nın kararında, 29 Martta yapılacak mahalli idareler seçimlerinde, T.C. Kimlik numarası taşıyan, nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi gibi seçmenin kimliğini tereddütsüz olarak ortaya koyan resimli ve resmi nitelikteki belgelerden birisinin sandık kurulu başkanlarına verilmesi suretiyle oy kullanılabileceği kaydedilmişti.

T.C. Kimlik Numarası taşımayan belgeye dayanılarak oy kullandırılamayacağı ifade edilen kararda, bunun dışında, seçmenlerin T.C. Kimlik Numarası taşımayan ve üzerine elle veya etiket şeklinde yazılan belgeler ile oy kullanmalarının mümkün olmadığına hükmedilmişti.

İSTANBUL VALİSİ GÜLER'İN AÇIKLAMALARI

İstanbul Valisi Muammer Güler, yerel seçimlerde, seçmenlerin T.C kimlik numaralı belge ibraz etmesi zorunluluğu nedeniyle nüfus cüzdanı değiştirme taleplerini karşılamak üzere nüfus müdürlüklerindeki mesainin 30 Mart Pazartesi günü işlemler sonuçlandırılıncaya kadar devam edeceğini bildirdi.

Güler, Yüksek Seçim Kurulu'nun, vatandaşın yerel seçimde hangi belgelerle oy kullanacağına ilişkin karar aldığını anımsattı.

Buna göre, T.C kimlik numarasını taşıyan; nüfus cüzdanı, resmi daireler veya iktisadi devlet teşekküllerince verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi gibi belgeler veya kimliğini açıkça ortaya koyan, herhangi bir tereddüte yol açmayan resmi nitelikli belgelerin geçerli olacağını anlatan Güler, idarenin ve yargı organlarının görevinin, vatandaşların seçimlerde azami oranda oy kullanmasını temin etmek olduğunu kaydetti.

Güler, vatandaşların bir kısmının bu tür belgelere sahip olamayacağını düşünerek, İçişleri Bakanı'nın da talimatı doğrultusunda, nüfus müdürlüklerinin seçim günü dahil 30 Marta kadar hafta sonları da hizmet vereceğini, nüfus cüzdanı değiştirme talebinde bulunan vatandaşların işlemleri sonuçlandırılıncaya kadar da mesainin devam edeceğini bildirdi.
''Mesai gerekirse 24 saat esasına göre sürdürülecektir'' diyen Güler, ayrıca seçim döneminde il ve 39 ilçe nüfus müdürlüğünde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından personel görevlendirileceğini belirtti.

Vali Güler, nüfus cüzdanı talebinde bulunan vatandaşların müracaatlarının en kısa zamanda sonuçlandırılacağını ifade ederek, belli belgeleri verecek olan köy ve mahalle muhtarlıklarının de açık tutulacağını söyledi.
İstanbul'da, kimlik numarası verilmesi işleminin başladığı 28 Ekim 2000'den bu yana ilk defa alma, yenileme, kayıp, değiştirme gibi nedenlerle 13 milyon 476 bin nüfus cüzdanı düzenlendiğini bildiren Güler, ''Vatandaşlarımıza ellerinde kimlik numarası taşıyan kimlik belgelerini kontrol etmelerini, numara yoksa en yakın nüfus müdürlüklerine başvurarak yenilemeleri gerektiğini hatırlatıyorum'' dedi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI NÜFUS CÜZDANI GENELGESİ YAYINLAD
I

İçişleri Bakanlığı 29 Mart yerel seçimlerinde oy kullanabilmek için gereken TC kimlik numaralarıyla ilgili genelge yayınladı. Bakanlık 81 ilin valiliğine nüfus cüzdanı değiştirme taleplerini karşılama talimatı gönderdi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzalı genelgede 30 Mart 2009 tarihine kadar Nüfus Müdürlüklerinin Cumartesi ve Pazar günleri çalışması istendi.

Kimlik numarası olmayan nüfus cüzdanlarının değiştirilmesi esnasında aksama yaşanmaması için 5 hususa dikkat çekildi. Yerel seçimler nedeniyle artan nüfus cüzdanı değiştirilmesine yönelik taleplerin karşılanması için müdürlüklerin seçim akşamına kadar cumartesi ve pazar günleri de çalışması istendi. Nüfus cüzdanı ile başvuru yapılması durumunda cüzdan seri numarası sistemdeki bilgilerle aynı ise müracaat edilen her nüfus müdürlüğünden nüfus cüzdanı alınabileceğine dikkat çekildi. Vatandaşlık numarası eklenmesi için getirilen nüfus cüzdanlarında seri numarası sistemde bulunmazsa ehliyet, pasaport, basın kartı gibi diğer kimliklerin ibrazıyla vatandaşlık numarası eklenecek. Söz konusu kimlik belgelerinin ibraz edilmemesi durumunda ise muhtarlıklardan alınacak nüfus cüzdanı talep belgesiyle nüfus cüzdanları değişecek. Kayıp nüfus cüzdanı taleplerinde de ilgililerce yerleşim yeri veya diğer adresin bulunduğu muhtarlıktan alınacak nüfus cüzdanı talep belgesiyle cüzdanlar değişecek.