kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Eylemciler ekonomiyi protesto ediyor.

Fransız solu süpermarkette

13.03.2009
Fransa her zaman solcuların, devrimcilerin, anarşistlerin yaratıcı eylemlerine tanıklık etti: Fransız Devrimi'nden 1968 olaylarına özellikle de Paris bu konuda öncü oldu. Şimdi de kendilerine L'Appel et la Pioche (Çağrı ve Balta) adını veren bir grup, Fransız solcularının dünyanın en yaratıcı devrimcileri olduğunu kanıtlamak için harekete geçmiş. Yaptıkları eylem görünüşte çok basit ve bir o kadar da şaşırtıcı. Süpermarketlere giriyor, meyve-sebze, balık, hazır yiyecek bölümlerinden diledikleri ürünleri alıyor, yanlarında getirdikleri portatif masaların üzerine yerleştirdikleri yiyecekleri orada tüketiyorlar. Ayrıca çevrede alışveriş yapan diğer kişilere de kendilerine katılma çağrısı yapıyor, bir yandan muzları, ananasları, havuçları, sandöviçleri götürürken bir yandan da "süpemarket pikniği" adı verilen eylemleriyle düşüncelerini yayıyorlar.
Piknikçi anarşistlerin polis tarafından süpermarketten kapı dışarı edilmeden önce yaklaşık 10 dakika süreleri oluyor. Bugüne dek dört farklı eylem yapan grubun lideri Leila Chaibi isimli 26 yaşında bir genç kadın.
Medyanın ilgisini çekecek renkli bir protesto biçimi buldukları için mutlu olduklarını söylüyor.
Sistemin kurallarına aynen uyduklarını, gerekli eğitimi alıp iş aramaya çıktıklarında ise hayalkırıklığı yaşadıklarını söyleyen devrimci piknikçiler İkinci Dünya Savaşı sonrası doğan "babyboomers" kuşağına atıfla "babylosers" olarak adlandırılıyor.
Marketten atıldıktan sonra da kesinlikle tükettikleri ürünlerin ücretini ödemeyen eylemcilere süpermarket çalışanlarının da yer yer destek verdiği söyleniyor.
Lappeletlapioche.blogspot.com web sitesinde grubun anarşist eylem görüntülerinin yer aldığı haber bültenlerinden görüntüler var.