kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"iPhone'ları Jailbreak yapmak kanunsuzdur"

Ahmet Ziyal
Giriş Saati : 04.03.2009 14:54
Apple, iPhone'unu çıkardığından beri ilk kez, Amerikan Copyright Dairesine verdiği bir cevapta, 'Jailbreak' yapmanın Apple'ın fikri haklarını çiğnediğini bu nedenlede kanunsuz olduğunu belirtti. Apple'ın fikir haklarına ilişkin yazısında jailbreak işlemi ile Apple'ın işletim sisteminin kanunsuz olarak modifiye edildiği belirtiliyor. Amerikan mahkemelerinin, bağımsız yazılımların artmasını teşvik etmek amacı ile bu tip müdahalelere şu ana kadar olumlu baktıkları biliniyor.

Jailbreak nedir? Apple'ın çok satan telefonu iPhone üzerine istenilen yazılımların yüklenmesini sağlayan işleme 'JailBreak' deniyor. Bu işlem ile terimin anlamı ile özdeşleşerek 'hapisten kaçmış' oluyorsunuz.

Jailbreak aslında telefonunuzun üzerinde Apple'ın sağlayamadığı/sağlamadığı bazı özelliklerin de (copy-paste, video recording, flash gibi) yer almasını sağlıyor bu da telefonun satışını destekliyor. Peki neden Apple Jailbreak'e karşı? Tahmin edebileceğiniz gibi nedeni tamamen duygusal (!). Jailbreak yapılmamış iPhone'lara yazılım yüklemek için Apple'ın resmi yazılım yükleme platformu AppStore'u kullanmanız gerekiyor. Buradan yüklenen tüm yazılımlar a)Apple'ın onayından geçiyor b) Her birinin satışından Apple komisyon alıyor. Tabii karşı olmanın tek nedeni bu değil. Bu tip kontrolsüz yazılımlar özellikle Amerika'da Apple ve AT&T arasındaki anlaşmayı bozabilecek özellikler içeriyorlar. Örneğin iPhone kullanıcılarının ücretsiz kullandıkları 3G networkü üzerinden yüklü veri transferi yapmak, izin verilmeyen MMS (MultiMedia Messaging) mesajları gönderebilmek gibi. Hatta Apple'ın sırf bu nedenle Adobe'un Flash eklentisine izin vermediği de dedikodular arasında.

Jailbreak yapılan iPhone'larda, isterseniz, Apple'ın meşhur ısırılmış elması yerine yukarıdaki ısırılmış hindistan cevizi logosunu kullanabiliyorsunuz.

Jailbreak yapmanın sakıncaları varmı? Tartışmasız olarak ciddi sakıncaları var. Tabii ki yasalara karşı gelmek en önemli sakınca. Bunun dışında kontrol edilmemiş bir yazılımın telefonunuzda çalışmasına izin veriyorsunuz. Böylece bu yazılımın sizin özel bilgilerinize (rehber, e-posta mesajlarınız gibi) erişimi ve bunları kötü amaç ile kullanımı imkanı doğabiliyor. Bir diğer sakınca ise, jailbreak'li telefona 'kırılmış' yazılımlar da yüklenebiliyor. Bu da yazılımcıların fikri haklarının açıkca çiğnenmesi anlamına geliyor.