kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Obama'nın kararı, daha önce verilen sözlerin bir parçası olarak görülüyor.

Obama, ABD'de kök hücreye yeşil ışık yaktı

10.03.2009
Başkan Obama, Bush döneminde alınan, kök hücre araştırmalarına yapılan hükümet yardımının kesilmesi kararının yürürlükten kaldırılacağını açıkladı..
ABD Başkanı Barack Obama, Bush yönetiminin kök hücre araştırmalarına hükümet fonlarından yardım yapılmaması kararını yürürlükten kaldıracağını açıkladı. Başkan Obama daha önce sık sık, ABD'deki laboratuvarlarda kök hücre araştırmalarına izin verilmesinden yana olduğunu söylemişti.

YARDIM 2001'DE KESİLMİŞTİ
ABD'de bu araştırmalara federal bütçenin fonlarından yapılan yardımlar 2001 Ağustos'unda kesilmişti. Çünkü bu tarihte Başkan George W. Bush'un kararıyla insan embriyolarından da kök hücre üretilmeye başlanmıştı. Birçok bilim adamına göre bu kararın sonucu, yaptıkları araştırmaların etkinliğinin azalması oldu. Embriyona ait gelişme aşamasındaki kök hücreler, vücutta herhangi bir hücre türüne dönüşebiliyor. Bilim adamları kök hücrelerin, zarar görmüş organları ya da işlevsiz hücreleri değiştirecek dokuları sağlayabileceğine inanıyor. Ayrıca kök hücrelerin Alzheimer, Parkinson ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkların tedavisi için yeni yöntemler sunabileceği düşünülüyor. Bush ve diğer muhafazakârlarsa genelde kısırlık tedavisi sırasında arta kalan embriyoların hâlâ canlı olduğunu söylüyor ve onların bu nedenle imha edilmemeleri gerektiğini savunuyordu. ABD'de muhazafakârlar arasında Obama'nın kararını "insan yaşamının saygınlığına inanan Amerikalılar'ın suratına atılmış bir tokat" olarak görenler var.

'BİLİMSEL ÇALIŞMAYA SAYGI'
Başkan Obama ise yardımı yeniden başlatırken, "akıllıca gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara saygılı olacağı" mesajını veriyor. Yetkililer, bu yolun açılmasının, daha önce verilen, özgürce yapılan bilimsel araştırmalara siyasi müdahale yapılmayağı sözünün de parçası olduğunu vurguluyor. Kök hücre araştırmaları İngiltere, Belçika, İsveç, Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde teşvik ediliyor. Bu araştırmaları kanunlarla yasaklayan bazı Avrupa ülkeleriyse; Avusturya, Litvanya ve Polonya...
Haberin fotoğrafları