kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çevre baskısı Türkiye'de lüks oto satışını patlatacak

09.03.2009
Türkiye'de 2000 cc.'nin üzerinde motor hacmine sahip otoların vergisi yüzde 84, 1600 cc. motorlu araçların vergisi yüzde 37 olduğu için lüks otoların fiyatı düşecek, talebi artacak..
Global kriz otomotiv dünyası kurallarının yeniden yazılmasına neden oldu. Özellikle lüks markalar ezber bozdu. Büyük motorlu araçlar üreten ve çevreciler tarafından eleştirilen lüks markalar, çevreci araçlara yönelik verilen teşvikler nedeniyle hem çevreci hem ekonomik araçlara yöneldi. Bunların başında Mercedes ve Volvo geliyor. Son olarak Mercedes, C serisinde Volvo ise yenilenen S80 modelinde ilk kez 1.6 litrelik küçük bir motor kullandı. Global kriz ve ısınma nedeniyle zorunlu olarak yapılan bu değişim lüks markaların Avrupa'daki satışlarına nasıl yansır bilinmez ama Türkiye gibi vergi yükü ağır olan ülkelerde lüks araç satışına doping etkisi yapacak. Bunun nedeni Türkiye'de otomobil satış vergisinin aracın motor hacmine göre hesaplanması. Motor hacmi ne kadar artarsa otomobilin vergi yükü de büyüyor. Küçük motorlarla vergi yükü azalırken, otomobilin fiyatı düşüyor ve talep artıyor.

SATIŞLARIN % 70 C SERİSİ
Mercedes'in en çok satan modeli C serisinin 1.6 litre motorlu versiyonu geçen ay satışa sunuldu. Önceden yüzde 60'lik ÖTV vergi dilimine giren C serisi şimdi yeni motorla yüzde 37'lik vergi dilimine geçti. Böylece otomobil fiyatı yaklaşık 12 bin euro düştü. Mercedes, bu yıl toplam satışının yüzde 70'ini C serisiyle yapmayı hedefliyor. Volvo'nun amiral gemisi S80 modelinin 1.6 litrelik motorlu versiyonunda da fiyat aynı seviyede gerileyecek. Cenevre Otomobil Fuarı'nda tanıtılan yeni S80'de bulunan 1.6 litrelik motor aynı zamanda C30, S40 ve V50'de kullanılıyor.