kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, 19 Mart'ta yapılacak olan faiz toplantısında bu zor kararı verecek. İlk görüşler yavaşlayarak da olsa faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde...

Merkez'i 19 Mart'ta zor bir karar bekliyor: Büyüme mi, kur mu?

10.03.2009
Sanayi üretimi yüzde 21.3 ile tarihi düşüş yaşadı. Büyümeye destek için faiz indirimleri sürdürülmeli mi?
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu 19 Mart'ta faiz kararı için toplanacak. Son 4 toplantısında faizleri 5.25 puan indirerek yüzde 11.50'ye kadar çeken banka, bu toplantıda oldukça kritik bir karar verecek. Çünkü alacağı karar ya büyümeyi ya da kuru olumsuz etkileyecek. Eylül 2008'den bu yana sanayi üretimi hızla düşüyor ve Ocak 2009'da yüzde 21.3'le rekor kırarak tarihe gçti. Ekonomistler daha şimdiden 2009 büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etmeye başladı bile. Merkez eğer 19 Mart'ta faizi sabit tutarsa büyümeyi desteklemekte tereddüt yaratacak.

Dolar 1.82'nin üzerine çıktı. TL'nin değer kaybını önlemek için faiz indirimleri durmalı mı?
Peki Merkez Bankası faizi indirirse. Bu kez büyüme için olumlu bir gelişme olarak algılanacak ancak bu kez de yerli ve yabancı oyuncular Türk Lirası'na yatırımdan vazgeçebilir. İndirim dövizde alımları bir başka deyişle dolar fiyatının yükselmesini tetikleyebilir. Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, Merkez'in faiz indirimlerine eskisi kadar agresif devam edemeyeceğini düşünüyor. Toğuç, "Üretim verisi çok kötü geldi. Merkez'in faiz indirimlerine devam etmesini bekliyorum. Beklentimiz 19 Mart'ta 100 baz puanlık indirimin yapılacağı yönündeydi. Ama kurdaki son hareketle birlikte 50 baz puanlık indirim yapılması olasılığı arttı" dedi.