kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Eğik minare tehlike oluşturmuyor

Giriş Saati : 10.03.2009 12:11
Güncelleme : 10.03.2009 23:02
Yeni Haber
Sivas'ta 1 yıl boyunca uydudan izlenen Anadolu'nun en eski camilerinden biri olan Sivas Ulu Cami'nin eğik minaresinin ''tehlike oluşturmadığı'' belirlendi.

Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünce eğik minarenin hareketliliği, camiye yerleştirilen uydu izleme cihazıyla 1 yıl boyunca uydudan takip edildi. Çatlaklık, eğim, rüzgar ve ısı sensörleri konulan eğik minarede yapılan izlemede, eğilikliğin yanı sıra camide oluşan rutubet, sıcaklık, nem ve toprak hareketliliği de araştırıldı.

Alemden kaideye göre 116 santimetre eğik olan ve birkaç defa yıldırım isabet etmesi nedeniyle kıymetli süslemelerin bulunduğu gövdesi boydan boya yıpranan minarenin eğikliğindeki hareketliliğin nedenleri bir yıl boyunca yapılan izlemenin ardından rapor haline getirildi.

Uydu izleme cihazından çıkan sonuçlar, izlemeyi yapan firma tarafından Vakıflar Bölge Müdürlüğüne sunuldu. Raporlarda mart ve nisan aylarında minarede çok düşük derecede eğim tespit edildiği belirlenirken, daha sonraki aylarda bu eğimlerin yeniden yerine geldiği görüldü.

Yaşanan hareketliliğin mevsimsel olduğu, bu durumun yer altı sularındaki yükselmeden kaynaklanabileceği ifade edildi. Yapılan izlemeler sonrasında çıkan raporda, şu an için minarenin eğikliğinin ''hayati tehlike'' oluşturmadığı da ifade edildi.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bir yıl boyunca süren izleme raporu sonuçlarını bu ay içerisinde toplanacak Sivas Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunacak. Kurulun toplantıda vereceği karara göre caminin eğik minaresinde yapılacak çalışmalara karar verilecek. Bu arada eğik minarenin uydudan izlenmesine devam edileceği, çıkan sonuçların değerlendirmeye alınacağı kaydedildi.

SİVAS ULU CAMİ

Kaynaklara göre, ender görülen mimari yapısının yanı sıra minaresinin eğikliğiyle de dikkat çeken Ulu Cami, Anadolu'nun en eski camilerinden biri olarak biliniyor.

Danişmentli mimarisi özelliğini taşıyan Sivas Ulu Cami, kubbe fikrinin henüz gelişmediği dönemde, 1196-1197 yıllarında, Kızılarslan Bin İbrahim tarafından yaptırıldı. 1. İzzettin Keykavus Döneminde 1212 yılında onarılan caminin, avlusuna 3 yönden girişi bulunan, düz damlı, dikdörtgen planlı, kufe tipli cami sınıfının ender örneklerinden olarak gösteriliyor.

İç Anadolu'nun en büyük camilerinden biri olan Sivas Ulu Cami'nin 116 basamakla çıkılan silindirik gövdeli minaresinin, kendi eksenine göre 25 derece eğik olduğu biliniyor. Alemden kaideye göre eğik olan ve birkaç defa yıldırım isabet etmesi nedeniyle kıymetli süslemelerin bulunduğu gövdesi boydan boya yıpranan caminin minaresindeki eğikliğin araştırılması için Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünce çalışma başlatılmıştı.

(AA)