kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çağlar'dan eski işçilerine müjdeli haber

AA
Giriş Saati : 10.03.2009 15:51
Güncelleme : 10.03.2009 17:25
Yeni Haber
Nergis Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Çağlar, Nergis ve Sifaş'tan çıkarılan bin 600 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını yarından itibaren ''defaten'' ödemeye başlayacaklarını bildirdi.

Çağlar, gruba bağlı Yeşim Tekstil A.Ş'de düzenlediği basın toplantısında, en son 8 Ekim 2008'de yine Nergis Holding'te basın mensuplarıyla bir araya geldiğini, o toplantıda, işçilerin ödenmeyen kıdem tazminatlarının büyük bir sorun olduğunu bildiklerini, ancak ellerindeki imkanların, şirketlerin girdiği sıkıntıların tazminatların ödenmesine mani olduğunu anlattığını, ''İşçilerimizin alacaklarının kefiliyim'' dediğini hatırlattı.
Çağlar, o tarihten bu yana 5 ay 2 gün geçtiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

''Bin 600 işçi, aylardır sıkıntılarını gündemde tutuyorlardı, haklarını arıyorlardı. Yarından itibaren bin 600 işçinin kıdem ve ihbar tazminatlarını defaten, tek kalemde ödemeye başlıyoruz. Parasını bulduk, her şey hazır. Ödeyeceğimiz rakam ufak değildir, 31 milyon TL'dir. Böylesine, ekonominin çok sıkıntılı olduğu, çarkların durduğu bir dönemde geç de olsa bu sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz. Bu arkadaşlarımızın alacakları kuruşuna kadar burada ödenecektir. Yarından itibaren Yeşim Tekstil'de, Sifaş ve Nergis'ten çıkarılan işçilerin tüm alacakları defaten ödenecektir. 10-15 taksit gibi bir şey yok. 25, 30 ya da 50 bin TL; neyse hemen alacaklar. Biraz geç oldu ama geçirilen şartlar zordu. Sabaha kadar uyuyamadım, çünkü büyük bir mesuliyet üzerimden kalktı. İşçilerimizin, hepimizin arkasında olan sorunlarımızın çözümünde destek olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teşekkür ederim.''

Gecikmeden dolayı işçilerden özür dileyen Çağlar, ''Şirketlerin halen ödeme imkanı yok. Aile fertleri olarak, elimizde avucumuzda neler varsa bazı şeyleri satarak, Bursa'da rahat şekilde başı dik gezmek istiyoruz. İşçiler, alınlarını terleterek elde ettikleri haklarını alacaklar'' dedi.

4 YILDA 5 BİN KİŞİYİ İŞE ALMA TAAHHÜDÜ

Çağlar, Nergis'in Bursa'da en fazla işçi istihdam eden grup olduğunu, grup bünyesinde daha önce 20 binin üzerinde işçinin çalıştığını anlattı. Grubun, başına gelenler ve ekonomik kriz nedeniyle küçülmeye gittiğini dile getiren Çağlar, halen grupta 5 binin üzerinde bordrolu çalışan bulunduğunu bildirdi.

Büyük otomobil fabrikalarında bile bu kadar istihdamın olmadığını savunan Çağlar, şöyle devam etti:

''Türkiye'de 5 bin kişiyi tek çatı altında çalıştıran ikinci bir sanayi kuruluşu yok. Bunun yanı sıra Bursa'da ve Türkiye'nin belirli illerinde 8 bin kişiye fason iş veriyoruz. Dünyadaki ekonomik kriz, Türkiye'yi de vurdu ama biz dayandık. Dayanılabiliyormuş ve dayanmaya devam ediyoruz. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a çağrıda bulunuyorum. Bu çağrıyı, kalben, inanarak, güvenerek yapıyorum. Sayın Başbakanım, 49 ile uyguladığınız 5084 Sayılı Yasa'yı bize de uygulayın. Bu uygulandığı takdirde bizim ve herkesin işçi çıkardığı bir dönemde 2009 için en az 2 bin kişiyi işe almayı taahhüt ediyorum. Ayrıca 2010, 2011 ve 2012 yıllarında her yıl için biner kişiyi işe almayı taahhüt ediyorum. Bunları almadığım takdirde bu yasa bize uygulanmasın. General Motor, 'Bittim' diyor. Devlet ise 300-500 milyar dolar veriyor, 'aman kapama' diyor. Ben 5084'ü uygulayın diyorum. Hodri meydan, 'ben işçi alacağım' diyorum.''

''ÇİN BİZE RAKİP OLAMAZ''

Cavit Çağlar, grubun çalışmalarına değinirken de özellikle Yeşim Tekstil'in alanındaki başarısını sürdürdüğünü belirterek, ''Dünyanın önemli markaları ile birlikteler. 2002 yılından bu yana kurun dip seviyelerde gitmesi nedeniyle büyük paralar kaybettik ama yılmadık. Bugün kur, 1800'e, 2300'lere varabiliyor. Bu bizi dengeleyebilir. Şu anda dünyayla rekabet edebiliriz. Çin, bize rakip olamaz. Biz artık, bir isimiz'' dedi.

Hükümetin çıkardığı yeni bir teşvik paketi olduğuna değinen Çağlar, şunları kaydetti:

''(Fabrikanızı alın 49 ile götürün) diyor. Sevgili kardeşlerim, aldık götürdük. Buradaki insanlara kim iş verecek? Bu fabrikaları kaç ayda söküp götüreceğiz. ABD'de görüyoruz. Milyarlarca dolar destek yapıyorlar. 49 ilde uygulanan 5084 Sayılı Yasa'yı bizim konumuza da uyguladıkları takdirde 5 bin kişiyi alma garantisi veriyorum. Bunun yüzde 80'ini bayan işçiler oluşturacaktır. Yakında göreceksiniz çok fabrikalar kapanacak. Çünkü sigorta borçlarımız ödenemiyor. Dolar çok düşüktü karşılayamadık. İlerde Türkiye, bu sigorta borçlarını tekrar gözden geçirmeli. Hükümetin bizim 5084 Sayılı Yasa konusunda çağrımıza duyarlı yaklaşacağına inanıyorum.''