kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MAHMUT ÖVÜR

Genelde ve yerelde hangi parti önde gidiyor?

Şu sıralar herkesin en çok merak ettiği şey, 29 Mart yerel seçimlerinin nasıl sonuçlanacağı. Nereye gitsek aynı soruyla karşılaşıyoruz; Hangi parti önde, sürpriz olacak mı?
Doğrusu ne olağanüstü yeni bir siyasi gelişme oldu, ne de olacağına ilişkin bir işaret var. Ağırlıkla her parti seçim sürecinin başladığı andaki pozisyonunu koruyor.
Bunun bilinen ve görünen en önemli nedeni AK Parti karşısında konumlanan muhalefet partilerinin, vatandaşın ilgisini çekecek, oy vermesini sağlayacak net ve cazip bir iktidar ya da yerel iktidar alternatifi sunamamaları. Bu gerçeği son yapılan kamuoyu araştırmalarında da görüyoruz.
Elimde AK Parti'nin yaptırdığı şubat sonu ve martın ilk haftasını da kapsayan bir araştırma var.
Daha çok toplumu ekonomik kriz ekseninde nasıl etkilediğini ortaya çıkartmak için yapılan kamuoyu yoklamasında seçim sonuçlarından Davos çıkışına, Ergenekon'dan TRT Şeş'e kadar birçok önemli konuda halkın ne düşündüğü yer alıyor.
Önce genel seçim olsa nasıl bir sonuç çıkardı ona bakalım.
Araştırmada seçimlere 20 gün kalmasına rağmen seçmenin yüzde 15'i hâlâ kararsız. Kararsızlar dağıtıldığında çıkan tablo şöyle;
AK Parti yüzde 43, CHP yüzde 26, MHP yüzde 16.5, DTP yüzde 5.5, SP yüzde 3.2, DP yüzde 2.6 ve DSP yüzde 1.5
Diğerleri ve hiçbiri diyenlerin oranı ise yaklaşık yüzde 4...

CHP'nin Büyükşehir farkı
Partiler, bu oranı il genel meclisi seçimlerinde de koruyor. Ancak söz konusu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi olunca işin rengi biraz değişiyor.
Bu durumda AK Parti oyunu korurken CHP yüzde 4 gibi bir yükseliş gösteriyor.
Bu tek tek şehirlerde değil genelde böyle. CHP'nin oyu Büyükşehir seçimlerinde yüzde 30'lara çıkıyor.
Uzmanlar bunu iki nedene bağlıyor.
Bir : Başta MHP olmak üzere diğer bütün partilerin seçmenleri kendi partisinin kazanamayacağı illerde oyunu CHP'ye veriyor.
Bir anlamda AK Parti karşısında bir blok oluşturuluyor.
İki: CHP Büyükşehirler'de güçlü isimlerle çıktı. İlçelerde ise hem adayları güçsüz hem de örgüt zayıf.
Belki de bu nedenle seçmen aynı tavrı ilçe belediye başkanlıklarında göstermiyor. Burada AK Parti yine oyunu korurken, CHP yüzde 25'le genel seçim oyunun bile altına iniyor. Sadece 1 puanlık bir artışı Saadet Partisi'nde görüyoruz.

Seçim çalışmalarında başarı
Seçim çalışmaları bir süredir devam ediyor. Şehirler, ilçeler hatta köyler parti afişleri, pankartlarla donatıldı. Peki, en başarılı çalışmayı hangi parti yürütüyor?
Vatandaşa göre parti çalışmalarında AK Parti ile takipçileri arasındaki makas çok açık.
AK Parti yüzde 46 ile birinci sırada. Onu CHP yüzde 17 ile MHP yüzde 9'la DTP ise yüzde 4'le izliyor. SP ve DSP'nin başarı oranı ise yüzde 3 civarında.

Ergenekon ve TRT Şeş
Şimdi gelelim son dönemin kamuoyunda en çok tartışılan konularına... Örneğin iddia edilen Ergenekon Terör Örgütü ile ilgili gelişmeleri vatandaş nasıl değerlendiriyor.
Bu operasyonu vatandaşın yüzde 34'ü olumlu buluyor. Olumsuz bulanların oranı ise yüzde 18. En ilginç sonuç ise bazı çevrelerin sık sık dile getirdiği, "Ergenekon, hükümetin muhalefete yönelik bir operasyonudur" tezine vatandaşın verdiği cevap... Böyle düşünenlerin oranı sadece yüzde 1.3...
Kürtçe yayın yapan TRT Şeş'le ilgili sonuçlar da ilgi çekici. Genelde bu açılımı olumlu bulanların oranı yüzde 45 civarında. Olumsuzlar ise yüzde 37.
Bu araştırmanın bölgelere yansıması karşımıza farklı bir tablo çıkartıyor. Örneğin TRT Şeş, Güneydoğu Anadolu'da yüzde 62 oranında olumlu bulunurken, en düşük desteği yüzde 32 ile Karadeniz Bölgesi veriyor.
Bu araştırma belki de ilk kez ekonomik krizin ciddi bir kaygı yarattığı gerçeğini ortaya koyuyor. Bu konuya da bir sonraki yazıda yer vereceğiz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın