kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Sağlık turu

10.03.2009
Kök hücrede 'zaman makinesi' yöntemi
İngiltere ve Kanada'da bilim adamları, kök hücre yöntemini pek çok hastalığın tedavisinde kullanmanın mümkün olacağını açıkladı. Şimdiye kadar insan embriyolarından ya da kanser riskini göze alarak yetişkinlerin hücrelerinden üretilebilen kök hücre, artık hastaların kendi hücrelerinden ve hastaya zarar vermeden üretilebilecek. Yeni yöntemde, deri hücrelerine yerleştirilen bazı genler hücrelerde zaman makinesi etkisi yaratarak, onları ilk zamanlarına geri çeviriyor ve kök hücre haline getiriyor. Yeni yöntemin en çarpıcı yönü ise vücuda yerleştirilen bu genlerin geri çağrılabilmesi. Dolayısıyla, kişi üzerinde herhangi bir olumsuz etki kalmıyor. Bilim adamları, bu yeni yöntemin geniş çaplı uygulamasının yaklaşık on yıl alabileceğini öngörüyor.

'Şekerleme' şeker riskini artırıyor
İngiliz uzmanlar yaptıkları araştırmalarda siesta uykusunu sevenlerin şeker hastası olma riskinin yüksek olduğunu tespit etti. Bin kişiden fazla denek üzerinde incelemeler yapan uzmanlar, haftada en az bir kez öğle vakti veya akşamüstleri kısa süreli uyuyanların, şeker hastalığı olasılığının yüzde 26 oranında arttığını belirledi. Uzmanlar, şekerleme uykusunu sevenlerin genellikle daha az egzersiz yaptıklarını ve çok çabuk uykuya daldıklarını söylüyor. Bu tarz kişilerde, şeker hastalığı tedavisinde önemli bir faktör olan ve vücudun kendisinin ürettiği insülin hormonunun düzenli salgılanmadığı kaydedildi. Doktor Iain Frame araştırma ile ilgili olarak, "40 yaşın üzerinde ve aşırı kilolu olmak da şeker hastalığında önemli bir etken" dedi.
DIŞ HABERLER

Nobel'li bilim adamına AIDS aşısı davası

Fransa'da AIDS virüsünü bulan ekipten Nobel ödüllü profesör Luc Montagnier'le bilim adamı Bruno Robert, birkaç yıla kadar çıkacak AIDS aşısı yüzünden mahkemelik oldu. Aşının geliştirilmesini sağlayacak keşfin kendisine ait olduğunu iddia eden Robert 2005'te Montagnier'le çalıştıktan sonra görüş ayrılığına düşüp ayrıldığını öne sürdü. Robert aşının bulunuşunu kolaylaştıracak tekniğin patentini almak için başvurduğunda, aynı başvurunun Montagnier tarafından yapıldığını öğrendi. Robert'in avukatı, Montagnier'le yapılan anlaşmada buluşun Robert'e ait olduğunun kabul edildiğini, hatta Montagnier'nin patenti kullanmak için yılda 100 bin euroya 5 yıllık mukavele istediğini anlattı. Montaigner'nin avukatı ise "Sadece protokol imzalanmıştı" diyor.
DIŞ HABERLER
Haberin fotoğrafları