kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Papa'nın çamaşır makinesi örneği kadınları kızdırdı...

NURDENİZ ERKEN / SABAH
10.03.2009
Vatikan'ın, çamaşır makinesinin icadının kadının özgürleşmesine yol açtığını açıklamasına kadınlar tepki gösterdi: Kadınların hayatını kontrol etme konusunda verilen örnek onlara yapılan en büyük haksızlıktır..
Katoliklerin dini merkezi Vatikan'ın resmi yayın organında, çamaşır makinesinin icadının doğum kontrol hapının bulunmasından ya da kadına çalışma hakkı tanınmasından daha önemli olduğunun vurgulanmasına kadınlar tepki gösterdi. Türkiye'nin önde gelen kadın akademisyenleri ve kadın örgütü temsilcileri Vatikan'ın tavrının kadınlara büyük haksızlık olduğu görüşünde...

* KA-DER Başkanı Hülya Gülbahar: Muhafazakâr Hıristiyan çevreler zaten dünya çapında doğum kontrolü ve kürtaj karşıtı bir tutuma sahipler. Dolayısıyla Vatikan'ın bu tavrı malumun ilanıdır. Ama kadınların hayatlarını kontrol etme hakkı konusunda çamaşır makinesiyle, bulaşık makinesiyle karşılaştırmak, örnekler vermek kadınlara yapılan büyük bir haksızlık. Özellikle toplum ve devlet tarafından çocuk bakımı işinin üstlenilmediği bütün ülkelerde, bir ya da birkaç çocuk doğuran kadınlar meslek hayatından uzaklaşmak zorunda kalıyorlar. Kadınların hamileliklerinde verdikleri karar sadece çocuk doğurma kararı değil, bütün bir hayatlarını nasıl sürdürecekleri kararı. Kadınların doğurup doğurmama kararı, kendi bedenleri ve hayatlarıyla ilgili bir karardır.

POPÜLİST TAVIR
* Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı:
Pek çok teknolojik buluş kadınların özgürleşmesinde rol oynamıştır. Doğum kontrol hapını ele alırsak, kadınlar hayatlarının önemli bir bölümünde sürekli hamile kalma endişesi yaşıyor ve gebelikleri bazen kendi hayatlarını riske atarak sonuçlanıyordu. Bu buluşun önemsiz görülmesinde ben ideolojik bir taraf olduğunu düşünüyorum. Çünkü Vatikan son yıllarda kadınların doğum kontrol hapları kullanmasına ya da kürtaja karşı tavırlarıyla dikkat çekiyor. Özellikle böyle bir bilgiyi kadınlar gününde ifade etmesini tamamen dini, ideolojik bir tavır olarak görüyorum. Üstelik kitlelere çabucak yayılması için de çamaşır makinesi örneği gibi popülist bir anlatımla yapıyor.

KARŞILIKSIZ EMEK
* Feminist aktivist Filiz Karakuş:
Katılacağım bir düşünce olamaz. Esas olarak kadınların ev içinde bütün işlerden sorumlu olmasının nedeni, aslında kadınların çocuk doğurup onların bakımına bağlı olarak ev işi, yemek ve çamaşırdan sorumlu olmalarından kaynaklanıyor. O yüzden kadınların kendi bedenlerine sahip çıkmalarının esas nedenlerinden biri, istedikleri kadar çocuk doğurup doğurmayacaklarına kendilerinin karar vermeleri. Çamaşır makinesi aslında kadınların doğurmakla başlayan karşılıksız emeklerinin küçük bir parçası.
MSGSÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Müzeyyen Güler: Doğum kontrol hapının kadınların devamlı çocuk doğurmasına engel olarak hayatlarında özgürlük yarattığı söylenebilir. Ancak çamaşır makinesi, bulaşık makinesi için özgürleşme aracı tanımı nasıl kullanılır? Ayrıca tarih boyunca erkeklerin çamaşırlarını kadınlar yıkayacaktır şeklinde empoze edilmiştir. Bu nedenle zaten kadınlar çamaşır, bulaşık yıkar olmuşlardır.
Haberin fotoğrafları