kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hapis istemi korkuttu, akaryakıt patronları olağanüstü toplanıyor

EVRİM ERGİN
10.03.2009
Kaçakçılığı önlemek için devreye sokulan Ulusal Marker, ilk denetimde başka, TÜBİTAK denetiminde başka çıkınca sektör ile kurumları karşı karşıya geldi. Sektör temsilcileri ve ilgili kurumlar İstanbul'da bir araya geliyor..
Ulusal marker konusunda sorunlar yaşayan akaryakıt sektörü 13 Mart tarihinde İstanbul'da TÜBİTAK ve EPDK yetkilileri ile geniş katılımlı bir toplantı yaparak sorunlarını dile getirecek. Geçtiğimiz mart ayında akaryakıt dağıtım şirketlerinin depolarının denetlenmesin ardından ilk alınan numulerde 'yeterli şart seviyede marker var' denilmesine karşın TÜBİ- TAK'ta referens cihazda yapılan incelemelerde yeterli marker olmadığı ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine de kolluk kuvvetleri Cumhuriyet Savcılıkları'na suç duyurusunda bulunmuştu. Bu suç duyurusu sonucunda da birçok dağıtım şirketinin yöneticisi ve bayiler ifade verilmeye çağrılmıştı. Halen devam eden mahkemelerde akaryakıt sektörünün ilgili yöneticileri hapis istemi ile yargılanıyorlar. Sonuçta sektör bir bütün olarak akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili değerlendiriliyor. İzmir'deki bazı mahkemeler takipsizlik kararı verdi. Ama sektörde yönetim kurullarında bulanan insanlar hapis cezası ile yargılanıyor ve soruştumalar devam ediyor.

'DENETİM BAĞIMSIZ OLSUN'
13 Mart Cuma günü İstanbul'da yapılacak toplantıda ise akaryakıt sektöründen Tüpraş, Ader, Akader, Petder, Püis ve Tabgis gibi birçok ilgili kuruluşun katılacağı bir toplantı yapılarak sorunun çözülmesi için yollar aranacak. Sektör temsilcilerinin verdiği bilgiye göre şu aşamada gayet açık bir şekilde cihazlar arası uyumdan kaynaklanan bir sorun var. Sektör temsilcilerine göre ilk yapılan denetimde sorun olmamasına karşın aradan zaman geçtikten sonra yapılan bir denetimde sorun çıkıyor. Sektörün elinde ölçüm yapan cihazla denetim yapanlarda ve TÜBİTAK'ta farklı farklı cihazlar olduğuna işaret eden sektör temsilcileri kimsenin sorumluluk almadığına işaret ediyor. Kanunda değişiklik talep eden sektör Marker'in eksik çıkması konusunda 'Teknik arızalar hariç olmak üzere' diye bir madde konulması ve bağımsız denetim talep ediyor.